Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Gröna Bilister: HVO-diesel bättre än elbil

Men varnar för att HVO skövlar regnskogen

Att köra en dieselbil på HVO eller en gasbil på biogas är mer miljövänligt än en elbil som körs på nordisk elmix. Det slår Gröna Bilister fast i en ny rapport om drivmedels hållbarhet. – Men palmoljan i HVO är problematisk, säger Per Östborn, drivmedelsansvarig hos Gröna Bilister.

Vilken bil och vilket drivmedel ska jag välja för att vara mest miljövänlig och ha en teknologi som står sig? Det frågar sig många svenska bilister i dag.

En ny rapport från organisationen Gröna Bilister kommer med flera förvånande svar. Elbilen är enligt Gröna Bilister inte det mest klimatsmarta alternativet om den inte laddas med miljömärkt el enbart producerad i Sverige.

För att nå fram till ett fossilfritt Sverige år 2030 behöver vi sannolikt kombinera flera olika drivmedelsalternativ, elbilar, biodiesel, biobensin och bränsleceller.

Enligt Gröna Bilister är i dag elbilen inte det bästa alternativet för att minska CO2-utsläppen när de utgår från drivmedelsproducenternas och elbolagens egna siffror som de ställer sig bakom.

Förvånande nog är en dieselbil som körs på HVO bättre för klimatet än motsvarande elbil. Detsamma gäller en bil som körs på biogas. Anledningen är att den ”nordiska residualmixen” av el som anses vara den mest realistiska innehåller 35 procent fossil energi och gör att elbilen bidrar till klimateffekten mer än en dieselbil som körs på HVO. Gröna Bilister har ändå inte tagit hänsyn till batteritillverkningens klimatpåverkan.

– Ja, det stämmer att HVO bidrar mindre, men det finns andra problem med HVO som gör det tveksamt att välja, i dag görs den till stor del av palmolja från Indonesien, vilket bidrar till skövling av regnskogen, så jag rekommenderar ändå en elbil till den som vill vara maximalt klimatsmart. Gärna en mindre modell, säger Per Östborn på Gröna Bilister.

Enligt Gröna Bilister tillverkas 33 procent av Sveriges biodrivmedel av palmoljeprodukter och bidrar indirekt till skävling av regnskog i Indonesien. Något som inte håller i längden.

– Den dagen vi kan ställa om och göra HVO på svensk skogsråvara så kan man tanka det med gott samvete.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com