Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så många stör sig på mopedbilar

Många irriterar sig, men har samtidigt inte koll på reglerna

Större
Stäng
  • Mopedbil
    Många irriterar sig på mopedbilar, men har samtidigt inte koll på vilka regler som gäller. Foto: Gjensidige Försäkring
  • Många irriterar sig på mopedbilar, men har samtidigt inte koll på vilka regler som gäller. Foto: Gjensidige Försäkring

Antalet mopedbilar har ökat markant de senaste åren och blir allt vanligare. Samtidigt är det många bilister som stör sig på fordonen och dess förare.

Mopedbilar blir allt populärare och antalet har ökat de senaste åren. Sedan sex år tillbaka har antalet ökat med 50 procent, och så även skadefrekvensen. Nu visar en undersökning från Gjensidige Försäkring att många av bilisterna irriterar sig på mopedbilarna eller dess förare.

Tillsammans med Kantar Sifo har försäkringsbolaget intervjuat drygt 1 100 svenska bilförare. Det visar sig att hela 78 procent av de tillfrågade antingen stör sig på fordonet eller dess förare, medan 22 procent uppger att de inte stör sig alls.

Lägre hastigheter ett irritationsmoment 

Största anledningen till att bilisterna stör sig på mopedbilarna uppges vara de lägre hastigheterna. Med andra ord att det blir köer bakom fordonet när de kör på vägar med en hastighetsgräns över 50 km/h. 46 procent uppger att mopedbilarna är så långsamma att de är trafikfarliga, samtidigt som 24 procent tycker de är i vägen.

– Irritationen är farlig för i kombination med stress över att komma fram till sin destination, kan den leda till att bilister tar högre risker för att köra om än vad de annars skulle ha gjort, vilket kan få allvarliga konsekvenser. Man ska också komma ihåg att mopedbilarna inte får köra fortare än 45 kilometer i timmen, säger Markus Ljungblad, skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Men irritationen stannar inte enbart vid fordonet. Cirka en tredjedel irriterar sig på personerna som kör mopedbilarna eftersom anses saknas viktig trafikkunskap, samtidigt som de saknar ett riktigt körkort. En intressant detalj är att många irriterar sig på fordonstypen, men själva har de inte koll på vilka regler som gäller för mopedbilar i trafiken.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com