Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så låter en Westfield med wankel

Enskivig wankelmotor testas av brittiskt teknikföretag

Brittiska ingenjörsfirman AIE håller liv i wankeltekniken. Med en Westfield som testfordon visar de att deras teknik fungerar. Lyssna på ljudet.

Wankelmotorn, med roterande trekantiga kolvar, skulle rädda världen på sextiotalet. Men vacklande tillförligtlighet och enorm bränsletörst satte stopp för tekniken. Mazda härdade ut länge, men kastade in handduken 2012 när den sista RX-8 lämnade fabriken i Hiroshima.

Men kanske går wankelmotorn en ny vår till mötes. Nyligen ryktades det om att Mazda planerar en ny wankelmodell och från de brittiska öarna kommer nyutvecklad wankelteknik.

Brittiska AIE, som är en förkortning av det ödmjuka namnet Advanced Innovative Engineering, utvecklar lätta wankelmotorer avsedda för flyg-, marin- och bilindustri. Framför allt hävdar de att deras kylsystem ska ge sådana termiska effekter att wankelmotorns vanligaste tillkortakommanden övervinns.

Akta dig för de röda pilarna, de är vassa.

Följ de röda pilarna till skatten.

Framför allt handlar det om temperaturfördelning, där förbränningsrummets avlånga utformning annars gärna leder till ofördelaktig förbränning i kanterna.

För att visa på teknikens förträfflighet monterade de en enkelskivig version på 120 hästkrafter av sin motor i en Westfield. AIE hävdar att deras wankelmotor halverar vikt och utrymmeskrav jämfört med en konventionell kolvmotor, samtidigt som de har kommit över problemen med förslitning och hög bränsleförbrukning som annars vanligen förknippas med wankelmotorer.

Kanske får åter se wankelmotorer i produktionsbilar. Och höra dem.

Foto: Advanced Innovative Engineering
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com