Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mazda RX-9 väcker wankeln till liv

Ny sportbil med vidareutvecklad wankelteknik väntas 2020

Wankelmotorn dog med Mazda RX-8 2012. Nu ryktas att rotationskolvtekniken väcks till liv igen. I så fall med en typ av halv-diesel.

Wankelmotorn var framtiden på sjuttiotalet. Vibrationsfri, effektstark och utrymmeseffektiv hörde till fördelarna. Men bränslesnål var den aldrig. Så oljekris och miljömedvetenhet satte käppar i hjulen för framgångssagan och i många år var Mazda de enda som envist fortsatte att bygga och sälja wankelmodeller.

Till slut gav de upp. Den sista bilen med wankelmotor, Mazda RX-8, rullade ut ur fabriken i Hiroshima 2012. Sedan dess har alltså tekniken med roterande kolvar varit död.

Nu ryktas det att just Mazda tänker väcka tekniken till liv igen. Det är den japanska tidningen Holiday Auto som rapporterar att Mazda planerar en lansering av en wankeldriven sportbil till märkets 100-årsjubileum år 2020 och att den ska gå under namnet RX-9.

Bilen kommer att vara kortare och ärtigare än konceptet RX-Vision (bilden) som visades på Tokyosalongen i höstas. Motorn lär bli en tvåskivig, turboladdad historia på minst 400 hästkrafter.

Intressant är att ryktet också säger att motorn kommer att använda HCCI-cykeln, en teknik som bland annat utvecklats vid svenska KTH. I kort innebär det att bränslet antänds av kompressionen precis som i en dieselmotor.

Bilen kommer precis som föregångarna RX-7 och RX-8 att vara bakhjulsdriven. Mazda har ännu inte kommenterat ryktena, men om de stämmer kan vi vänta oss en försmak på bilsalongen i Tokyo nästa höst. Håll tummarna!

Foto: Mazda
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com