Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så kollar du oljan i din bil

Utan olja stannar motorn.

När kollade du oljan senast? Har du koll på hur man gör? Om inte så får du reda på hur du kollar oljan här.

Rätt oljenivå är viktigt för att motorn i din bil ska må bra och inte slitas i förtid. Ändå har oljekoll blivit något ganska abstrakt för de flesta av oss. I takt med att bilarna kräver allt mindre service och serviceintervallen blir längre har vi fjärmat oss från den regelbundna översynen på egen hand.

Men även om du är punktlig med att lämna bilen på service vid en verkstad finns det en klar poäng att kolla till oljan själv mellan varven.

Det är i grunden enkelt. Det finns en oljesticka, ett långt spröt med ett litet handtag, nedstucket i motorns inälvor. Steg ett är därför att hitta handtaget i motorrummet – ofta är det i moderna bilar utmärkt med en signalfärg för att underlätta.

Se till att bilen står plant, att motorn är varmkörd och avslagen. Dra upp stickan en gång och var beredd med en bit torkpapper i den andra handen. Du kan redan nu snoka lite på hur oljan på stickan ser ut – är den gyllenbrun och klar i kulören eller svart och grumlig?

Det sistnämnda tyder på att oljan behöver bytas men i värsta fall även på att motorn inte mår riktigt bra. Grumlet och svärtan kommer ju någonstans ifrån och motorn ska inte i onödan skita ned oljan, åtminstone inte på kort tid.

Nu ska du istället torka av oljan på stickans ytterspets och sedan köra ned sprötet i hålet igen. Ända ned. Och dra upp igen.

Det är nu du kan avgöra om oljenivån är korrekt. Håll upp stickan och se hur långt upp spetsen är blöt. Det finns två streck att hålla reda på: mininivå och maxnivå. Om oljenivån är mellan strecken är det frid och fröjd.

Om den däremot är under mininivån är det fara å färde. En motor med för lite olja riskerar att inte få korrekt smörjning i alla delar och det kan snabbt leda till problem eller åtminstone onödigt slitage. Oljans uppgift i motorn är som bekant att … smörja. Och utan smörjmedel blir det för hög friktion mellan rörliga ytor. Inte bra!

Om det är för mycket olja i motorn kan det också vara skadligt. Då riskerar trycket att bli för högt. Men det är ovanligt, om du inte själv spillt i för mycket olja med de bästa avsikter.

Om det saknas olja måste du ta reda på vilken typ av olja och vilken viskositet (enkelt uttryckt hur lättflytande oljan är och hur den tål temperaturer) som är korrekt. Det står i bilens instruktionsbok och inte sällan går det även att söka i tabeller i butiker som säljer olja.

Stoppa tillbaka stickan och se till att den sitter som den ska.

Det finns undantag från denna procedur. Gamla Porschemotorer med torrsumpssmörjning ska vara igång när oljenivån kontrolleras, men sådana undantag har ägare av sådana fordon förhoppningsvis klart för sig ändå.

1. Hitta oljestickan och dra upp den.

Eric Lund

Kolla, där var den ju.

2. Kolla hur oljan ser ut avseende färg och klarhet. Torka av och stoppa tillbaka stickan.

Eric Lund

Ska oljan verkligen se ut som lakrits?

3. Ner med stickan igen!

Eric Lund

Så, det kändes bättre.

4. Nu är det på riktigt: kolla att oljan på stickan når över minimistrecket.

Eric Lund

Upp med den igen, alltså.
Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com