Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så blir Porsches flygande sportbil ihop med Boeing

Kan starta utan landningsbana - går på el

Porsche bygger en flygande sportbil tillsammans med flygplanstillverkaren Boeing.
Flygbilen ska gå på el och landar och startar vertikalt utan landningsbana.
– Det här innebär att du flyttar in i resans tredje dimension, säger Detlev von Platen, Porsches säljchef.

Kapplöpningen om att få fram flygande bilar och en ny typ av flygfarkoster som kan transportera människor i urbana områden är i full gång, Sent på torsdagen gick flygplanstillverkaren Boeing ut tillsammans med Porsche och berättade att de tillsammans håller på att ta fram en elektrisk flygbil för stadsområden. Tidigare i år genomförde Boeing en testflygning med med en flygfarkost som kan rymma 2-4 passagerare och har en räckvidd på 8 mil.

Nu förenar Porsche och Boeing sina krafter för att ta en ledande position inom flygande bilar i städer som många tror blir framtidens mobilitet. Tillsammans sätter de till ett team med ingenjörer som utvecklar och testar en prototyp. Dessutom kommer ett marknadsteam att utreda säljpotentialen för premiumflygfordon.

– Porsche vill förbättra sin position som en sportbilstillverkare genom att bli ett ledande varumärke för premiummobilitet. Det här kan innebära att du flyttar in i resans tredje dimension, säger Detlev von Platen, Porsches säljchef.

Porsche förväntar sig att marknaden för rörlighet i städer kommer att lyfta efter 2025. Forskning tyder på att nya transportalternativ kan flytta passagerarna ”snabbare och mer effektivt än nuvarande konventionella medel för landtransporter, till en lägre kostnad och med större flexibilitet,” Volkswagen AG enhet sade i ett uttalande.

– Kommersiella flygtaxi-bilar kan starta inom de kommande fem åren, säger Boeings vd Dennis Muilenburg

Även konkurrenten Daimler/Mercedes med svensken Ola Källenius vid spakarna är inne i flygande mobilitet. Med hjälp av delägaren Geely samarbetar Mercedes med Velocopter som redan gjort testflygningar i Stuttgart. Men Boeing och Porsche jobbar nu för att komma först.

Både Volkswagenkoncernen, där Porsche ingår, och Boeing har varit pressade de senaste åren. Volkswagen på grund av dieselgate, medan Boeing fortfarande kämpar med 737 MAX-plan som står på marken med flygförbud efter två krascher på kort tid.

Frågan är nu vad den flygande bilen ska heta; Boeing 911 eller Porsche 737, kanske?

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com