Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Debuttest för flygande bil i Japan

Ska vara redo för produktion 2023

Det japanska teknikbolaget SkyDrive har nått en ny milstolpe.
De har genomfört en första framgångsrik testkörning av en flygande bil.
En förare lyckades flyga fordonet två meter ovanför marken i fyra minuter och landade sedan säkert.

Det där med flygande bilar har varit en dröm sedan lång tid tillbaka. Med ett hundratal projekt runt om i världen som jobbar mot detta mål kommer vi närmare denna framtidsvision för varje år som går.

Av många olika anledningar lär det nog ändå dröja länge innan det blir verklighet – åtminstone kommersiellt. Men det japanska bolaget SkyDrive kommer nu med en nyhet som kan få vissa tvivlare att tänka om.

Sedan 2012 har de jobbat på ett ensitsigt fordon som i det närmaste kan beskrivas som en flygande bil. Fordonet drivs av fyra propeller och kan lyfta vertikalt från marken.

I det nya testet lyckades en förare flyga två meter ovanför marken under fyra minuter och sedan landa säkert (se i videospelaren ovan).

Med den stundande tekniken ska SD-03, som det eldrivna fordonet heter, kunna flyga i tio minuter. Nästa steg i utvecklingen ska enligt SkyDrive vara att det ska kunna flyga i 30 minuter.

Bolaget säger att den flygande bilen ska vara produktionsklar om tre år och de har säkrat 37 miljoner dollar (cirka 320 miljoner kronor) i finansieringsstöd.

Enligt tidskriften Tech Xplore är den japanska regeringen positiv till utvecklingen av flygande bilar. Redan nu ska de ha en ”road map” under utveckling för denna typ av fordon. Det är däremot först på 2030-talet som man faktiskt planerar för en kommersiell användning av flygande bilar. Men redan 2023 kan den japanska regeringen se hur denna typ av fordon kan användas i olika sammanhang. Det skulle i sådant fall kunna vara ett hjälpmedel under olika typer av katastrofer samt en möjlighet för att koppla ihop avlägsna områden som inte kan nås med landfordon.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com