Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

PAL-V Liberty är en flygande bil

Nu går den att köpa – för fem miljoner.

Holländska PAL-V har utvecklat en flygande bil och nu är den klar för försäljning. De första leveranserna väntas under nästa år.

Flygande bilar är ingenting nytt. Redan 1949 försökte den amerikanske uppfinnaren Moulton Taylor att saluföra sin Aerocar och sedan dess har vi sett en uppsjö mer eller mindre galna koncept som lovat runt och sedan fått slut på pengar. För så brukar det sluta när uppfinnare ska utmana dagens transportsystem.

Holländska PAL-V har visat upp sin flygande bil Liberty i olika stadier av utveckling under de senaste åren och nu meddelar man att utvecklingen är färdig och att man tar emot order för leverans under nästa år. Vad som skiljer PAL-V Liberty från de flesta andra flygande bilar är att den saknar vingar. I stället har den en rotor som drivs av fartvinden.

PAL-V Liberty är alltså en gyrokopter, en konstruktion som förenar många av flygplanets och helikopterns olika fördelar. Man slipper vingar, men också den komplicerade rotormekaniken hos en helikopter. Kraften kommer från två olika motorer från Rotax: en 100-hästarsmaskin som driver hjulen på gatan och en dubbelt så stark motor som driver en propeller som sköter flygarbetet.

Rotax är duktiga på många sorters motorer.

Rotax

Rotax är duktiga på många sorters motorer.

Gratis blir det inte att höja sig över köerna. PAL-V Liberty Pioneer Edition kostar 499.000 euro plus skatter, så innan alla registreringar är klara lär vi ha kommit ganska långt förbi fem miljoner kronor. Men då ingår både kupévärme och flyglektioner. Och PAL-V hävdar att det i alla fall ska vara fullt möjligt. Deras Liberty uppfyller alla befintliga myndighetsreglementen.

Senare ska också en enklare utrustad version lanseras, kallad PAL-V Liberty Sport, som har skalat av någon miljon från priset. Det ser vi fram emot, så att också vi vanliga löntagare kan se trafikkaoset från ovan.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com