Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Pop.Up Next är en självflygande bil

Modulbaserat koncept närmar sig verkligheten.

Airbus och Italdesign har ett flygande barn tillsammans. Nu blandar sig Audi i föräldraskapet.

Framtiden var roligare förr. Inte nog med att den var atomdriven i stort och smått. Vi skulle också flyga i våra egna farkoster så fort vi behövde ta oss någonstans: till jobbet, förskolan eller snabbköpet. På 1950-talet gick den tekniska utvecklingskurvan spikrakt uppåt och ingenting kunde hindra den.

Men så småningom förbyttes framtidstron i pessimism. Bilar skulle inte flyga. De skulle skärpa sig och släppa ut mindre miljögifter. Vi glömde bort våra drömmar när vi tvingades spara på tvättmedel för att minska effekterna av Östersjöns övergödning.

Inte förrän nu har gamla drömmar väckts till liv igen. På senare år har flera intressanta start up-bolag presenterat idéer om hur flygande bilar kan vara funtade.

Terrafugia

Somliga mer komplicerade än andra.

Så också flygplanstillverkaren Airbus, som tillsammans med designkontoret Italdesign presenterade ett koncept i fjol som de kallade Pop.Up, en flygande bil. Deras vision var modulbaserad, där passagerarkabinen antingen kunde kopplas samman med en drönarliknande rotorenhet eller ett chassi med hjul för vägtransport. I Airbus och Italdesigns vision skulle den ena motorenheten kunna åka iväg och ladda sig själv medan man använde den andra.

Nu har även Audi, som liksom Italdesign tillhör den ofantliga Volkswagenkoncernen, blandat sig i leken och nu har man tillsammans visat upp efterföljaren Pop.Up Next, ett ”eldrivet koncept för både vertikal och horisontell mobilitet”.

Med Audis inträde blir också fantasin bättre förankrad i verkligheten, eftersom den tyska biltillverkaren tar med sig sitt kunnande inom batteriteknik och autonom körning. I Pop.Up Next ska man kunna flyga upp till 50 mil mellan laddningarna eller köra 13 mil på gatan, beroende på vilket drivningsmodul man har anslutit sig till för tillfället.

Men även om Pop.up Next har närmat sig verkligheten jämfört med fjolårets vision kommer vi inte få se några självflygande bilar från Audi på länge. Alltjämt är det bara fråga om en dröm, en fundering kring hur folk kan tänkas förflytta sig i framtiden snarare än ett känselspröt för att ta tempen på intresset för kommande produkter.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com