Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så blir nya BMW M2

Får samma motor som BMW M3 och M4

Större
Stäng
  • Nuvarande generationen av BMW M2. Foto: BMW
    Nuvarande generationen av BMW M2. Foto: BMW
  • Nuvarande generationen av BMW M2. Foto: BMW
    Nuvarande generationen av BMW M2. Foto: BMW
  • Nuvarande generationen av BMW M2. Foto: BMW
  • Nuvarande generationen av BMW M2. Foto: BMW
  • Nuvarande generationen av BMW M2. Foto: BMW
  • Nuvarande generationen av BMW M2. Foto: BMW

Även om det är över ett år kvar tills nya BMW M2 kommer till marknaden så har detaljer om både standardversionen och M2 Comptetition börjat sippra ut.

I mitten av maj visade BMW upp en kamouflerad version av nya BMW 2-serien som börjar produceras under senare delen av sommaren.

Nu har den brittiska biltidningen Autocar pratat med källor om M-versionen av 2-serien. Den kommer baseras på den tredje generationen av coupéversionen av 2-serien, som får en nymonterad motor, en ny åttaväxlad automatlåda, uppdaterad plattform, och mer vridstyvhet på chassit.

Med de nya förändringarna gör att G87-generationen av BMW M2 kommer vara betydligt mer lik sina M-syskon jämfört med dagens M2. En källa uppger till Autocar att förändringarna innebär att M2 kan få mer effekt samtidigt som den behåller sin karaktäristiska kördynamik.

Källan uppger att nya M2 får mer kraft, vridmoment, men är samtidigt skarpare. Bilen är fortfarande puristisk, en bil som är skapad för en förare, med fler köregenskaper och det blir större skillnad mellan komfort och sportläget än tidigare.

En central förändring för konkurrenten till Porsche Cayman GTS är den nya BMW S58-motorn. Det är en turboladdad, treliters sexcylindrig motor som introducerades på X3M och X4M. Den placerades även i nya M3 och M4. Den kommer ersätta den befintliga N55-motor som introducerades 2009, och även S55 som sitter i M2 Competition och M2 CS.

LÄS MER: Officiellt: Så mycket kostar nya BMW i4 i Sverige

Nyckelförändringarna i den nya motorn är ett nydesignat vevhus, en längre slaglängd, ett omarbetat topplock och ett mer effektivt induktionssystem. Den får även ett bensinpartikelfilter, allt för att klara sig undan Euro 7 utsläppskraven.

Hur mycket effekt M2 får är ännu oklart, men den brittiska publikationen tror att standardversionen av M2 kan få upp till 410 hästkrafter, medan M2 Cometition kan få 410 hästar. Även vridmomentet kan öka något. Källor som jobbar hos BMW M-division säger att M2 kan få 580 Nm, vilket är 29 Nm mer än vad som finns i M2 Comptetion och M2 CS.

BMW M2 kommer erbjudas med antingen en sexväxlad manuell låda, eller en ny åttaväxlad automatlåda. Både M2 och M2 Comptetion kommer ha bakhjulsdrift med en elektronisk kontrollerad differential. Dock verkar inte fyrhjulsdrift finnas som ett alternativt.

Designmässigt kommer M2 se relativt lik ut den kommande M240 i xDrive, med en ny front med nya och lägre njurar (grill) än vad som finns på M2 Comptetition. Dessutom kommer den få en djupare stötfångare fram. LED-strålkastarna kommer ha en mer vinklad design och som tillval kommer laserstrålkastare finnas. Även hjulhusen blir större för att kunna rymma upp till 20-tumshjul. Axellinjen kommer vara mer utpräglad för att ha bredare höljen under de bakre sidorutorna. Vindrutan och bakrutan kommer också vara kraftigare än nuvarande M2 för att ge ett slankare utseende.

Som tillval kommer även kunderna erbjudas ett kolfiberpaket där de kan piffa till bilen med olika kolfiber-element, inklusive taket och backspeglarna. Hjulbasen kommer bli fem centimeter längre och viktfördelningen kommer vara 50:50.

LÄS ÄVEN: BMW visar upp nya BMW M4 Competition med tygtak

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com