Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så blir miljözonerna i Stockholm

Regeringens beslut klart i dag.

Nu är det klart vilket regelverk som kommer att gälla för miljözoner i kommunerna. I stort följer regeringen Transportstyrelsens förslag.

I november klubbade den rödgröna majoriteten i Stockholms stadshus igenom att införa miljözoner i Stockholms innerstad. Det gjorde de utan att regeringen ännu tagit fram ett regelverk för hur landets kommuner ska kunna besluta om och genomföra sådana zoner.

Men i dag är det klart. Regeringen har beslutat om vilka regler som ska gälla för miljözoner och vid en presskonferens meddelade man vad som ska gälla för kommuner som vill införa miljözoner.


Läs mer: Stockholm har beslutat om miljözoner


Från och med 2020 har kommunerna möjlighet att införa miljözoner i tre steg. Den första miljözonen är oförändrad från dagens miljözoner som reglerar tung trafik. I den andra miljözonen ställs kravet att även personbilar och lätta lastbilar ska uppfylla utsläppskraven för Euro 5, Euro 6 eller högre från och med 1 januari 2020, oavsett om de drivs på bensin, diesel, fordonsgas eller etanol. Specifikt för dieselbilar kommer dessa krav dessutom att skärpas från och med den 1 juli 2022. Då kommer bara dieselfordon som uppfyller Euro 6 att tillåtas.

Högst krav ställs i den tredje miljözonen. Här får bara renodlade elbilar, bränslecellsbilar och gasbilar i Euro 6 köras. För tunga fordon tillåts bara drift på el, bränsleceller, laddhybrider i Euro 6 och gasdrift.  För Stockholms stads del innebär det enligt det tidigare klubbade förslaget att den andra miljözonen kommer att råda inom tullarna och den tredje i Gamla Stan. Ännu har inga andra kommuner beslutat om miljözoner utan det ligger fortfarande på diskussionsstadiet.

Förslaget följer i stort sett den rapport som Transportstyrelsen överlämnade till regeringen 2016, med den största skillnaden att kravet på Euro 6 för dieselbilar förskjuts i tiden. Värt att notera är att man har valt att ge gasbilar, som också kan köras på bensin, tillträde även i den tredje miljözonen för att inte sätta upp hinder för de taxibilar som går på gas.


Läs mer: Så väljer du miljöbil


Euro-klasserna reglerar vilka utsläppskrav som bilar måste uppfylla, avseende kväveoxider, kolmonoxid och partikelutsläpp. Växthusgasen koldioxid regleras i en separat förordning. Euro 5 som infördes den 1 september 2009 och Euro 6 den 1 september 2014.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com