Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så åtgärdar du skador på din bil utan dyra kostnader

Stenskott • Repor• Feltankning

Större
Stäng
  • En Volkswagen bubbla i verkstanden och en mekaniner ligger under för att försöka reparera sin bil.
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Olyckor inträffar med jämna mellanrum, både stora som små. Ett stenskott, ett missat avstånd, en inbackning in i garagedörren eller en stolpe. Det finns ett par tips att tänka på så att man inte råkar ut för kostsamma fällor. 

Trots att du antagligen är en erfaren förare och är trygg i trafiken så kan olyckor inträffa. Gör man inte sin research innan så kan även de minsta sådana bli kostsamma historier. Kamux ger ett par tips vad man ska tänka på om olyckan faktiskt varit framme.

Du har säkerligen varit med om att det plötsligt smäller till rejält i vindrutan? Tjena stenskott. Otrevligt att råkas! Det gäller dock att åtgärda stenskottet så snart som möjligt, för att undvika att det fortsätter att spricka och att vindrutan blir svagare. Att tvingas byta ut rutan blir dyrare än att laga stenskottet direkt.

Det är svårt att undvika att någon gång bli utsatt för att en medtrafikant slår upp sin bildörr på din bil. Dock behöver inte de ytligaste reporna innebär att stora delar behöver bytas ut. Om reporna själv inte har gått genom lacken kan du polera repan själv. Genom att med lätt tryck polera området rundar du av de skarpa kanterna och repan blir nästintill osynlig. 

LÄS MER: Så tvättar du bilen på bästa sätt under sommaren

Sedan finns en annan jobbig sak som du kan råka ut för. Tanka fel. Det kan hända den bäste, och för guds skull, om du är osäker, starta inte bilen. Då tar det felaktiga bränslet in sig i systemet. Det förstör både bränslesystemet och eventuellt motorn. Ring istället en bärgare och få bilen bogserad till verkstaden.

Har du en skada på bilen som inte går att åtgärda kan det vara bra att beställa reservdelar. Ofta beställer verkstaden det åt dig och det är en kostnad som inte är nödvändig. Skippa mellanhanden om det går och beställ delarna själv. Om det finns begagnade delar går det att få ned priset. Därefter kan verkstaden montera dem åt dig, och du sparar pengar.

När du är i verkstaden erbjuder sig personalen gärna att fylla på allt från spolarvätska till kylarvätska. Det är något du enkelt kan göra själv och du kan även köpa det billigt i butik. Fråga om det ingår – är det gratis är det bara att tacka och ta emot.Annars kan du göra det själv och göra något roligare för pengarna som blir över.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com