Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rolls-Royce galna vision för framtiden

Vision Next 100 är skräddarsydd lyx

Rolls-Royce vill att kunderna själva ska vara involverade i formgivningen av sina bilar. Med hjälp av avancerad tillverkningsteknik ska varje bil få egna former och dimensioner. Är masstillverkningens tid förbi?

Före de stora krigens tid tillverkades inte bilar på samma sätt som i dag. Nej, bilar snickrades varsamt fram av folk i läderförkläden, chassitillverkare för sig och karossfabrikanter för sig. Kunder i kravatt beställde former och funktioner som var unika för varje vagn och produkterna var konsthantverk i stål och ädelträ.

Det är den här tiden som Rolls-Royce drömmer sig tillbaka till i sin framtidsvision Vision Next 100. Konceptbilen är inte bara en övning i formspråk för de kommande årtiondena, utan bär också med sig en tanke om att kunden själv ska kunna påverka formen på sin bil och få en unik, skräddarsydd produkt.

Och det är klart, att med moderna tillverkningsmetoder är enstyckstillverkning betydligt enklare att åstadkomma nu än förr, och med utveckling av datorstödd design och 3D-skrivare blir det allt enklare. En färdig teknisk bas kan kläs i en unik form och fyllas med innehåll som är ensamt i sitt slag.

I designövningen Vision Next 100 har Rolls-Royce använt handkarvad ebenholtspanel och Londonvävda yllemattor. Passagerarna kan glida omkring på den sidenklädda soffan när de kollar cricket på OLED-skärmen framför fötterna. Du lade säkert märke till att det inte finns någon plats för föraren, Rolls-Royce föreställer sig förmodligen att framtidens jet-set låter bilen köra själv medan man såsar i sig någonting bubbligt.

Och det sker i tystnad, för i framtiden finns det ingen plats för törstiga V-tolvor. Eldrift och nollutsläpp är melodin, vare sig energin levereras av batterier eller bränsleceller.

Rolls-Royce säger ingenting om när allt det här kan bli verklighet, Vision Next 100 är just ingenting annat än en vision. Men en slående sådan, eller hur?

Foto: Rolls-Royce
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com