Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rolls-Royce överger förbränningsmotorer – visar upp första elbilen

Debuterar om ett par år

Större
Stäng
  • Rolls-Royce Spectre framifrån
    Rolls-Royce Spectre. Foto: Rolls-Royce
  • Rolls-Royce Spectre från sidan.
    Rolls-Royce Spectre. Foto: Rolls-Royce
  • Rolls-Royce Spectre. Foto: Rolls-Royce
  • Rolls-Royce Spectre. Foto: Rolls-Royce
  • Rolls-Royce Spectre. Foto: Rolls-Royce
  • Rolls-Royce Spectre. Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce har visar upp sin första elbil, och är ett steg mot att de i framtiden enbart ska sälja elbilar.

I maj visade Rolls-Royce upp sin specialtillverkade Boat Tail, som sägs vara den dyraste bilen någonsin och lär kosta 20 miljoner pund, motsvarande cirka 235 miljoner svenska kronor.

2011 visade Rolls-Royce upp ett elektriskt koncept som baserades på en Rolls-Royce Phantom och hette 102EX. Dock blev konceptet aldrig verklighet på grund av för kort räckvidd.

Nu verkar det som att den brittiska lyxbilstillverkaren kommer anamma morgondagens teknik och ska lansera sin första elbil 2023, dvs om två år. Det är en del av processen som ska förvandla dem till ett renodlat elbilsmärke till 2030. Därmed ansluter de sig till en skara biltillverkare som enbart tänker sälja elbilar det årtalet.

Elbilsmodellen kallas för Spectre och nu har Rolls-Royce släppt de första bilderna på bilen som har formen av en kupé. Spectre kommer även ha bättre aerodynamik än den typiska Rolls-Roycen, allt för att minska luftmotståndet.

Spectre, engelska för spöke, fortsätter därmed temat när det kommer till Rolls-Royce modellernas olika spökrelaterade namn. Exempel på andra spöklika namn är Rolls-Royce Phantom och Rolls-Royce Ghost.

Den nya elbilen kommer dela samma bottenplatta som Phantom och Rolls-Royce Culinan. Dock kommer drivlinan antagligen komma från BMW, som äger den brittiska biltillverkaren. Då är det på tal om den femte generationens batteriteknik som stödjer batterier upp till 120 kWh. Antagligen kommer den använda samma drivlina som på BMW iX.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com