Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Robert Collins attack på elbilar

"Att tro på elbilen är som att tro på gud – det är inte grundat på vetenskap"

Robert Collin är biljournalisten som gärna sticker ut hakan.
Nu har han gjort det igen, i en omtalad krönika på Råd&Rön:
” I går var det etanol. I dag elbilar. Att tro på el­bilen är som att tro på Gud. Det är inte grundat på vetenskap. Utan just på tro. I alla fall de närmaste tio, tjugo åren. Tills det blivit ordning på koboltbrytning i Kongo och bilarna fått bättre räckvidd”, skriver han.

Du har fått många elbilsentusiaster att rasa över de orden. Hur känns det?
– Jo, de arga är dom som har elbilen som sin nya religion. En Tesla-ägare har skrivit att han gärna kommer hem till mig för att låta mig testa hans bil. Men jag svarade att hur många har råd med en bil för en miljon när man kan köra en bra dieselbil för 100 000 kr?
– Och var laddar man Teslan när man är i Norrland? Sista laddstationen finns i Sundsvall.

Är du en bensin-taliban?
– Nej, det är jag inte. Snarare en diesel-taliban.
– Det stora problemet är växthuseffekten. Ska man komma åt den är valet mellan bensin och diesel självklart. Det blir diesel som kanske kastar ut 20 proc mindre CO2 än bensin.

I din krönika skriver du om ”hatet mot dieselbilar”. Trots att diesel är en motortyp som är så extremt snål på bränsle, välutvecklad och utan barnsjukdomar.
– Ja, när jag köper diesel på Preem är det 30 proc skogsråvara i dieseln och det är ett biodrivmedel som framställs ur skräp från skogen. Det finns kanske hälften så mycket CO2 från diesel som bensin.
– Och med avgasrening enligt det senaste lagkravet Euro6 släpper min dieselbil knappt ut några partiklar.

Robert Collin håller med om att elbilar må vara framtidens bilar. Men inte nu.
– Om vi vill köra batteribilar kan vi inte säga nej till kobolt-brytning som sker under hemska förhållanden i Kongo. Samtidigt har vi i Sverige möjlighet att bryta kobolt – vi har stora fyndigheter – men då står Miljöpartiet på barrikaderna och säger ”nej, vi ska inte förstöra naturen i Sverige”.
– Det är cyniskt att skyffla miljöproblem på någon annan. Kongo ligger långt bort och vi tänker på vår miljö hemma vid stugknutarna.

Du kommer alltså aldrig att köpa en Tesla?
– Nej, det kommer jag verkligen inte. Här uppe i Norrland (norr om Strömsund) där jag befinner mig har folk tio mil till jobbet, det är 20-30 grader kallt och man måste ha värmen på för fullt. De kommer knappt fram till jobbet på en laddning. Men de som redan har t-baneavstånd till sitt jobb tycker säkert att elbil är toppen.
– Och sen är det andrahandsvärdet. Räckvidden blir bättre för varje årsmodell. Men vem vill köpa din gamla elbil med dålig räckvidd?

Vad tycker du om Volkswagens kommande folk-elbil?
– Råvarorna hämtas fortfarande från Kongo och anrikas i Kina. Vi sätter oss verkligen i knät på fattiga Kongo och diktaturen Kina. Det känns inte moraliskt rätt.
– Det är jättebra att bilarna blir billigare och bättre, men det finns fortfarande begränsningar. Och för folk i glesbygden finns inget annat alternativ än diesel.

Robert Collins krönika – klicka här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com