Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Collin: Förbjud lastbilar att köra om

"Det ger bättre framkomlighet och mindre bensinförbrukning"

Det testas just nu på E6 i Skåne. Men biljournalisten Robert Collin vill att alla svenska motorvägar ska ha sträckor där lastbilar förbjuds att göra omkörningar.
– Om man kan införa förbud i Tyskland så kan man i Sverige, säger Collin.

Är du också trött på att ligga bakom lastbilar i vänsterfilen? Det är i alla fall den rutinerade biljournalisten Robert Collin, som ägnar en stor del av sina dagar på vägarna.
Nyligen kom han hem från en lång resa genom Tyskland och Frankrike och han reagerade över hur mycket smidigare det är för en privatbilist att köra på europeiska motorvägar jämfört med på svenska.
– I Tyskland flyter trafiken på fantastiskt, men det finns en enkel förklaring. Där är det ofta förbud för långtradare och lastbilar att göra omkörningar.
– Och förbudet sprids alltmer i Tyskland har jag märkt, på många sträckor gäller förbudet från klockan 07 på morgonen till 20 på kvällen.

På E6 mellan Helsingborg och Vellinge har Trafikverket startat ett test med omkörningsförbud. Vägsträckan är hårt trafikerad med ofta runt 55 000 fordon per dygn. Fordonen består av både privatbilister och företagstransporter varav den tunga trafiken från utlandet står för en stor del.
Nu tycker Robert Collin att testet snarast ska permanentas och utvidgas på fler motorvägar:
– Trafikverket borde ju se i utredningar att omkörningsförbud varit en succé. Då är det bara att utvidga det rejält.
– Men ett omkörningsförbud bör gälla hela dygnet, inte bara vissa tider. Så fort det är minsta motlut på en vägsträcka bör det vara förbjudet för tunga fordon att göra omkörningar. Ibland måste lastbilar få köra om, men det ska inte vara fritt fram överallt.

Förbundet Sveriges åkeriföretag protesterade mot omkörningsförbudet på E6.
– Lastbilarna utför ett effektivt transportarbete på E6 genom Skåne. De försörjer handel, industri och sjukvård med material, varor och förnödenheter, sade Liane Ask, regionchef på Sveriges åkeriföretag.

Robert Collin köper inte de argumenten:
– Det är verkligen skrattretande. Så därför måste lastbilar ligga en halvmil på omkörning alltså? Då har de missförstått vad det här handlar om.

Collin menar att åkerierna och lastbilstillverkarna har en effektiv lobbyverksamhet som påverkat politikerna:
– Ja, lastbilslobbyn är extremt tung, de har personer som springer i regeringskansliet hela tiden och påverkar makthavarna. Det konstiga är att Motormännen eller NTF inte drivit kampanj för oss privatbilister.
– Men om de vågar ta kampen så kommer vi att få bättre framkomlighet på vägarna, mindre stress för personbilsförarna och minskad bensinförbrukning.

Vårens långkörning i Europa övertygade Robert Collin om att bensinförbrukningen minskar när bilar slipper köa bakom lastbilar.
– Jag hade koll på förbrukningen när jag körde från Sverige till Tyskland. På E4 var jag tvungen att sakta in till 90 km/h flera minuter i taget och gasa upp i 120 igen. Det var accelerationer som gjorde att förbrukningen ökade.
– Trots att jag körde fortare i Tyskland hade bilen lägre förbrukning. Nu kommer en del tro att jag tankade tyskt diesel som har mer energi, men det gjorde jag INTE. Det var samma diesel i Tyskland och Sverige.

Har du mött fler som delar din åsikt?
– Ja, väldigt många. Jag får mail varje vecka från irriterade bilister som ber mig att skriva om problemet, säger Robert Collin.

Snabbfakta lastbilar:

Lastbilar indelas legalt i:
Lätt lastbil, totalvikt max 3 500 kg.
Tung lastbil, totalvikt som överstiger 3 500 kg, kräver särskild körkortsbehörighet.

Tunga lastbilar indelas också i två kategorier:
Tunga lastbilar med totalvikt upp till 16 500 kg och därefter över 16 500 kg.
Tunga lastbilar under 16 500 kg är oftast tvåaxlade och används därför ofta i distributionstrafik.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com