Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rekorddyr diamant-Koenigsegg blir tavla

Konstnären: ”Episk dag med målning av en Koenigsegg”

Nu är världens dyraste Koenigsegg ett konstverk – i dubbel bemärkelse.
Agera FE Thor är täckt av krossade diamanter och värd 75 miljoner har blivit tavla av konstnären Jessica Haas.
– Episk dag med målning av en Koenigsegg, skriver hon på Instagram.

De flesta bilälskare tycker att den svenska superbilen Koenigsegg redan är ett konstverk i sig själv. Men vad gör man om man äger en av världens dyraste Koenigsegg och vill kunna titta på den även om man inte är i garaget? Jo, man gör som miljardären och hemlige bilsamlaren ”Dan Am I” – beställer en tavla av bilen.

Dan am I är ägaren bakom finalversionen av Koenigsegg Agera, bilen FE Thor, som är gjord i ett enda exemplar. Dessutom är bilen ytterligare påkostad genom att ett lager med krossade diamanter lagts ovanpå kolfiberkarossen. Värdet av bilen inklusive diamantlackeringen uppskattas till hisnande 75 miljoner kronor.

Uppdraget att förvandla dyrgripen till en tavla gick till bilmålaren Jessica Haas som precis som Koenigsegg innehar flera världsrekord – i Jessicas när det gäller att måla fort.  Dessutom är hon specialiserad på att avbilda läckra bilar.

– Bilen är täckt med krossade diamanter och värd åtta miljoner dollar och i dag blev jag tillfrågad om att måla den privat. Originalet kommer att hänga i Dan am I:s bostad, skriver hon.

Jessica bjöds in av ägaren till Agera Thor för att måla av bilen. Både ägaren och konstnären visar nu upp resultatet på Instagram – och resultatet ser att ha blivit lyckad av reaktionerna att döma. Samlaren Dan am I äger flera superbilar och är välkänd i sociala medier, men ingen vet med säkerhet vem han är. Han har även visat upp en Bugatti Chiron och exklusiva McLaren-bilar på sin Instagram.

Den som gillar Koenigsegg-tavlan kan senare köpa kopior från konstnärens hemsida.

Fakta Koenigsegg Agera FE THor

Bilen byggdes som en av de två sista i modellserien med Agera. Den andra bilen kallas för Väder. FE står för Final Edition.
Jämfört med standardbilen har den större vinge, mer aerodynamisk hajfena och kolfiberytor som är täckta med krossade diamanter.
Bilen har samma drivlina som One:1: En megawatt, alltså 1000 kW, vilket motsvarar 1360 hästkrafter. Även vridmomentet är skapligt: 1371 Nm.
Bilen uppges klara 0-100 km/h på cirka tre sekunder och toppfarten ligger på 437 km/h.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com