Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Regeringen: WLTP-skatten följs och bereds nu

Fyra månader kvar till bilskattechocken skulle ha trätt i kraft

Regeringen jobbar nu intensivt för att kunna presentera en ny fordonsskatt som gäller från årsskiftet. Enligt uppgifter till BytBil lindras chockhöjningen på grund av nya WLTP-normen.
– Frågan om effekterna av övergången till WLTP följs och bereds inom regeringskansliet, det är allt som finns att säga om frågan i dagsläget, uppger finansdepartementet till BytBil / Blocket.

Effekten av höjda fordonsskatter när skatten baseras på nya WLTP-systemet har skapat stor oro i bilbranschen. Enligt gällande lagar ska en vanlig Volvo med dieselmotor få en skattehöjning på nästan 50 procent under bilens tre första år. Från 6500 kr till 9700 kronor. En vanlig Volkswagen Golf hade fått en höjning med 2000 kr om året, och vissa laddhybrider hade mist sin status som bonusbil.

– Samtal pågår inom regeringen, det är det enda vi vet. Men vad som kommer ut av det vet vi i dagsläget inte, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden. Bil Sweden har uttryckt en önskan om att effekten av WLTP-skatten ska mildras och det verkar som deras uppmaning verkar ha tagit skruv.

Enligt uppgifter till BytBil kommer ett förslag att komma inom kort där skattehöjningen lindras. Det är något som gjorts i flera andra europeiska länder tidigare. Finansdepartementet bekräftar nu att frågan följs och bereds inom regeringskansliet. Något som knappast skulle vara nödvändigt om skattehöjningen skulle genomföras utan justering och enligt gällande lag.

– Frågan om effekterna av övergången till WLTP följs och bereds inom regeringskansliet, det är allt som finns att säga om frågan i dagsläget, säger finansdepartementet i ett uttalande.

Enligt BytBils källor blir det en höjning, men mycket mindre än vad som tidigare har uppgetts. Skattechocken på husbilar har redan stoppats – efter att Transportstyrelsen skrivit en debattartikel.

Även Volvo Cars i Sverige har debatterat emot att hybrider straffas och mister sin status som bonusbilar och ser ut att ha blivit bönhörda.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com