Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BytBil avslöjar: Skattechocken stoppas

Uppgifter: WLTP-höjningen på nya bilar lindras av regeringen

Skattechocken på nya bilar stoppas efter en överenskommelse i Regeringskansliet, kan BytBil avslöja. En mindre höjning görs, men effekten av nya WLTP-normen kommer att dämpas, enligt vad BytBil erfar.

Frågan om höjda fordonsskatter när skatten ska baseras på nya WLTP-systemet har skapat stor oro i bilbranschen. Ingen har hittills vetat vad som gäller från 1 januari 2020. Enligt lagen skulle en vanlig Volvo med dieselmotor få en skattehöjning på nästan 50 procent under bilens tre första år. Från 6500 kr till 9700 kronor. En vanlig Volkswagen Golf hade fått en höjning med 2000 kr om året, och vissa laddhybrider hade mist sin status som bonusbil.

Men nu har politikerna enligt uppgift till BytBil kommit överens om att mildra effekterna av nya mätnormen WLTP. Miljödepartementet med miljöminister Isabella Lövin i spetsen har velat att höjningen ska genomföras fullt ut, medan Finansdepartementet med finansminister Magdalena Andersson har ansett att det blir för tufft för bilköparna och bilbranschen.

Efter långdragna förhandlingar har nu en överenskommelse träffats efter semestern, enligt flera av varandra obereonde uppgifter.

Under nästa vecka kommer troligen de exakta detaljerna i överenskommelsen att bli officiella. Enligt vad som uppgetts till BytBil blir det en höjning, men mycket mindre än vad som tidigare har uppgetts.

Bilbranschens organisation Bil Sweden har krävt att skattehöjningen ska stoppas, och de ser nu ut att få sin vilja igenom. Även Volvo Cars i Sverige har debatterat emot att hybrider straffas och mister sin status som bonusbilar och ser ut att ha blivit bönhörda.

Den nya skatten kommer att ingå i höstbudgeten som presenteras senare under hösten.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com