Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Produktionsstart för Cupras första elbil

Räckvidd på 54 mil enligt WLTP

Större
Stäng
  • Produktionen av Cupra Born har startat
    Produktionen av Cupra Born har startat. Foto: Cupra
  • Cupra Born
    Cupra Born. Foto: Cupra
  • Produktionen av Cupra Born har startat. Foto: Cupra
  • Cupra Born. Foto: Cupra
  • Produktionen av Cupra Born har startat. Foto: Cupra
  • Cupra Born. Foto: Cupra

Cupra har börjat tillverka sin första renodlade elbil, Cupra Born, som har en räckvidd på 54 mil. Modellen delar samma plattform som Volkswagen ID.3.

I början av maj presterade Cupra sin första renodlade elbil, Cupra Born. Nu startar produktionen av modellen vid anläggningen i Tyskland, där Volkswagenkoncernen enbart tillverkar elbilar. Born baseras på samma plattform som Volkswagen ID.3. Utöver Born produceras just ID.3, men även ID.4, Audi Q4 e-tron, samt Audi Q4 Sportback e-tron på fabriken.

Cupra Born kommer för första gången visas upp på riktigt under bilsalongen i Barcelona. Namnet har inspirerats av stadsdelen i Barcelona, El Born. I och med den nya modellen hoppas den spanska biltillverkaren att de ska kunna höja sin andel i företagets globala försäljning till 20 procent, och ska även kunna nå nya marknader där elektrifieringen är hög. Till 2030 ska Cupra vara ett renodlat elbilsmärke, och dessutom är Cupra Born den första modellen som tillverkas enligt ett koldioxidneutralt koncept där man använder energi från förnybara källor i leveranskedjan. Exempelvis har stolarna tillverkats av hållbara material hämtade ur Medelhavet.

Cupra Born har en instegsversion på 150 hästkrafter och 310 Nm, men finns även med en 204 och 231 hästarsversion. Den snabbaste versionen klarar av 0–100 km/h på 6,3 sekunder. Räckvidden med 77 kWh-batteriet uppges vara 54 mil enligt WLTP.

Leveranserna ska ske i år, men Cupra har inte uppgett några priser för bilen.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com