Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Pallplats för Mattias Ekström på Red Bull Ring

DTM-föraren trivdes på ”hemmabanan”

Mattias Ekström trivs på sin “hemmabana” Red Bull Ring. Hela DTM-helgen visade svensken otrolig racefart och kunde bärga årets första pallplats genom att bli tvåa i söndagens race. – Det är fantastiskt skönt med ett race som detta när jag får sträcka ut med den fantastiska Audi RS5 DTM jag fick av teamet, säger Mattias Ekström.

Den dubble DTM-mästaren Mattias Ekström är född i södra Dalarna, men lever numera i Österrike. Detta faktum tillsammans med att hans storsponsor Red Bull gett namn åt den vackert belägna racerbanan i Spielberg innebär att Mattias Ekström anser att helgens DTM-tävlingar ägde rum på något av hemmaplan. 2015 kunde Ekström också glädja både Audi och Red Bull genom att vinna ett av de två heaten på den 4 362 meter långa och kuperade banan. Det skulle dock visa sig att kvalen till helgens båda raceheat inte gick svenskens väg. I lördagens kval lyckades Ekström få till tionde bästa tid. Redan i första kurvan i racet blev dessutom Ekström påkörd bakifrån med en snurrning som följd och en skadad Audi RS 5 DTM för svensken att ratta de återstående 30 varven.

Mattias Ekström visade dock prov på sin förmåga att anpassa sig efter bilens förutsättningar och att aldrig ge upp. Från sista position krigade sig svensken igenom fältet och tog sig till slut fram till sextonde plats. Dessutom lyckades han med bedriften att köra tävlingens snabbaste varv, trots skadad bil. Inför det längre söndagsracet med obligatoriskt depåstopp och däckbyte lyckades inte Ekström heller fullt ut i kvalet. – Vi hade tiondelarna på fel sida hela helgen i kvalen, det var oerhört frustrerande, säger Mattias Ekström.

Med startruta elva var det svårt för svensken att avancera under de första varven. Det gällde att hålla sig borta från eventuella kollisioner men samtidigt hålla högt racetempo. Ekström lyckades ta sig upp till en niondeplats när fönstret för det obligatoriska depåstoppet öppnade från varv 14. Men i stället för att gå in och byta till nya däck höll sig Ekström kvar ute på banan och levererade snabba varv på snabba varv.

Till slut gick Ekström i depå på varv 28. Efter ett rekordsnabbt däckbyte av Audi Sport Team Abt Sportline kunde Mattias Ekström gå ut på banan igen på en tredjeplats. På varv 37 passerade Ekström märkeskollegan Jamie Green. Trots att Ekström hela tiden tog in på ledaren Timo Glock blev det till slut en andraplats.

– Ibland kan en andraplats kännas som en seger. Idag var en sådan dag. Det är alltid kul att köra när jag har en så bra bil som denna, det funkade verkligen i racen, avslutar Mattias Ekström.

Mästerskapsställning DTM
1) Paul di Resta, Mercedes, 43 poäng
2) Edoardo Mortara, Audi, 40 poäng
3) Timo Glock, BMW, 37 poäng

9) Mattias Ekström, Audi, 20 poäng

Nästa racehelg i DTM avgörs 3-6 juni på Lausitzring, Tyskland.

Foto: Audi
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com