Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här besegrar svensken galna backen

Körde Audi e-tron suv i 85 graders lutning

Svenske rallycrossstjärnan Mattias Ekström besegrade störtloppsbacken Streif i Kitzbühel. Han körde nya el-suven Audi e-tron uppför otroliga lutningen 85 procent. – Att klara 85 procents lutning låter först omöjligt, säger Mattias Ekström.

Audi har genomfört ett tufft test av sin eldrivna suv e-tron. I slutet av januari kördes en specialbyggd Audi e-tron uppför störtloppsbacken i Kitzbühel. Med 85 procents lutning är det som kallas ”Mausefalle” det brantaste partiet i störtloppsbacken. Vid ratten satt  rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström.

För att kunna köra uppför den isiga backen var Audi e-tron utrustad med specialanpassat quattrosystem, två elmotorer på bakaxeln och en elmotor på framaxeln. Specialmodellen har en total boosteffekt på upp till 370 kW och 8,920 Nm vridmoment på hjulen för att ge maximal prestanda i det branta partiet. Audi modifierade även mjukvaran för drivkraft and kraftfördelning inför de speciella förhållandena i backen. 19-tumshjulen med specialutvecklade dubbar gav det nödvändiga greppet på snö och is.

– Att klara 85 procents lutning låter först omöjligt, säger Mattias Ekström som satt vid ratten. Jag är imponerad över hur bilen hanterade den tuffa terrängen, tillägger rallycrossvärldsmästaren och tvåfaldige DTM-mästaren som räknar körningen till en av hans mer hans mer exceptionella upplevelser.

För att garantera säkerheten var bilen utrustad med en störtbur och racingstol med sexpunktsfästen. Bilen var även försedd med en säkerhetskabel, dock utan draghjälp.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com