Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Opel återupplivar GSi-beteckningen

Men nya Insignia GSi är inte snabbare eller starkare än vanliga Insignia

Fyrhjulsdrift, turbomotor, automatlåda. Ja, och så maffiga framstolar, urkopplingsbart antisladdsystem, klistriga Michelindäck och ett efternamn som förpliktigar. Här är nya Opel Insignia GSi.

Opel har en fin tradition av att göra halvröjiga versioner av sina standardbilar. Kadett Rallye, Manta GT/E, Omega 3000 – för att plocka några spridda skott ur en rik flora.

Alla som växte upp på 1980-talet har nog en särskild känsla för bokstäverna G, S och I. Kadett GSi kom 1984 och hade 115 hästkrafter. Fyra år senare fick den 16-ventilsmotor på 150 hästkrafter och det var riktigt röjigt 1988.

Opel

Opel Kadett GSi 16V. Röjarskiva på 1980-talet.

Ändå är det lite förvånande att Opel återupplivar beteckningen GSi år 2017. De senaste knappa 20 åren har de extrakryddade Opelbilarna hetat OPC i efternamn. Det står för Opel Performance Center.

Opel

Insignia OPC med V6-turbo. När det begav sig.

Kanske är det en signal om att nya Insignia GSi faktiskt bara är ett mellanspel i väntan på att en fullblodsversion under OPC-flagg kommer senare?

Även innehållet talar för att GSi kanske inte är det sista svaret på Opelentusiasternas fullgasförfrågningar.

Insignia GSi ska lanseras på riktigt vid Frankfurtsalongen hösten 2017, men Opel har avslöjat en hel del redan.

Till exempel att motorn är densamma om i vanliga Insignia Grand Sport (det är så standardmodellen med halvkombikaross kallas numera): en fyrcylindrig tvålitersturbo på 260 hästkrafter och 400 newtonmeter kopplad till en åttaväxlad automatlåda samt fyrhjulsdrift med så kallad ”torque vectoring”.

Det sistnämnda innebär att den ordinarie differentialen i bakaxeln ersatts med två kopplingar som kan fördela kraften till respektive bakhjul efter behov.

Är det månne första gången en GSi-Opel inte har starkare motor än motsvarande icke-GSi? Opel varskor dessutom att nya Insignia GSi även kommer att erbjudas med ”en ny dieselmotor”. Starkaste dieselmotorn just nu är på 170 hästkrafter, så något kryddigare kan vi förvänta oss.

Eric Lund

Insignia Grand Sport utan GSi-paket.

Vad skiljer då en GSi från en vanliga Insignia? Försiktiga ändringar i fronten, en spoiler på bakluckan samt biffigare avgasrör.

Fjädrarna sägs vara tio millimeter kortare, bromsarna kommer från Brembo (fyrkolvsok och 345-millimetersskivor fram) samt 20-tumshjul med Michelin Pilot Sport 4-däck.

Invändigt märks främst kralliga framstolar med inbyggda nackskydd. Även dessa ska vara godkända av den tyska organisationen för god rygghälsa, ”Aktion Gesunder Rücken”. Det är en kvalitetsmärkning som vissa av Opels tillvalsstolar har.

Dessutom har Insignia GSi ett speciellt ”Competition Mode”, där antisladdsystemet kan kopplas ur helt (två tryck på ESP-knappen). Särskilt användbart vid körning på Nürburgrings nordslinga enligt pressreleasen.

Opel hävdar även att Insignia GSi är snabbare än senaste generationen Insignia OPC. Den hade 2,8-liters V6-turbo på 325 hästkrafter. 65 hästkrafters övertag uppväger alltså inte de 160 kilogram som Insignia GSi bantat jämfört med gamla OPC. Kanske har även chassitekniken tagit några steg framåt.

Men vi undrar ändå vad som kommer härnäst – i klartext hur nästa generation Insignia OPC kommer att vara funtad.

Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com