Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Officiellt: Super-elbilen visas i Genéve

Kolla in kroaten med 1 088 hästar

En elbil som får alla andra att blekna.
Nu, tre år efter prototypen visar Rimac den produktionsfärdiga modellen.
– Mitt mål var inte att skapa en elektrisk version av existerande superbilar, jag ville skapa teknologi som gör superbilar bättre på alla sätt, säger Mate Rimac, grundare av Rimac Automobili.

Det var en intressant avstickare när den visades 2013. Lilla kroatiska Rimac Automobili hade snickrat ihop en prestandastark elbil som faktiskt gick att köra.
Många avfärdade dock bilen och Rimac som en dagslända och inget som hade en framtid.
Men nu får belackarna se sig motbevisade – i Genéve visar kroaterna upp den produktionsfärdiga bilen.

Bilen, som trots att den är den är serieklar, går under namnet Concept_One drivs av fyra elmotorer – en för varje hjul. Effekten ligger på 200 kW per motor och totalt rör det sig alltså om 800 kW, motsvarande 1 088 hästkrafter. Därtill har bilen 1 600 Nm i vridmoment.
Och alla kusarna innebär att det går rejält snabbt när man stampar på gasen. 0-100 km/h är en historia avklarad på 2,6 sekunder och håller man pedalen nere nås 300 km/h på 14,2 sekunder. Det är lika snabbt som en McLaren P1.

För er som fortfarande inte tror att Rimac är ett företag att räkna med. De samarbetar med Koenigsegg när det kommer till batteriteknik och de har testat sin drivlina i den bil Nobuhiro ”Monster” Tajima körde i Pikes Peak Hill Climb.
Bilen visas som sagt i Genéve och kommer endast byggas i åtta exemplar. Priset? Inte satt i dagsläget, men räkna med att bilarna inte kommer att vara billiga.

Foto: Rimac Automobili
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com