Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya planen: skatt på tunga bilar

Frankrike bestraffar massiva bilar

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay, BMW
    Foto: Pixabay, BMW
  • Foto: Pixabay, BMW

Frankrike planerar att införa en skatt på tunga bilar. En avgift på 10 euro per kilo, om fordonet väger mer än 1 800 kilo. Dock undantas elbilar. 

Vi har tidigare skrivit om att Frankrike kommer införa en en skatt på fordon baserat på koldioxidutsläpp och att man kan få betala så mycket som motsvarande 520 000 kronor.

Nu planerar Frankrike att införa en ny skatt baserat på vikt. Det är tunga bilar samt sportfordon som är i fokus och är en del  av en plan som ska få biltillverkare att minska sina koldioxidutsläpp rapporterar France 24. 

Enligt miljöminister Barbara Pompili är viktskatten en stark och nödvändig signal att man ska ta hänsyn till klimatförändringarna när bilföretagen tillverkar de tyngsta modellerna.

Desto tyngre bilar, desto mer material och energi förbrukar de, och har mer utsläpp. Hon menar också att större bilar tog upp en oproportionerlig del av de offentliga rummet. 

LÄS MER: Regeringen planerar chockhöjning av skatt på tjänstebilar

Miljödepartementet uppgav att skatten är en del av budgeten för 2021 och skulle gälla fordon som väger mer än 1 800 kilo. Skatten ökar med 10 euro (cirka 103 svenska kronor) för varje kilo över gränsvärdet. Dock undantas elbilar. 

Enligt France 24 är det en liten del av den franska bilmarknaden som består av stora stadsjeepar, där den genomsnittliga bilen väger cirka 1 200 kilo. De bästsäljande Peugot och Renualt-modellerna ligger exempelvis långt under 1 800 kilo. Enbart tyska modeller från BMW och Audi, som hittills i år har sålt några tusen exemplar i Frankrike skulle påverkas, liksom några lyxsedaner. 

Viktskatten var bland de 150 förslagen som genererades från ”Folkets klimatkommission” som president Emmanuel Macron startade och han har lovat ordentliga åtgärder för att ta itu med klimatförändringarna.

SUVar har ökat i popularitet i landet de senaste åren och utsatts för starka attacker från miljörörelsen.

Enligt den franska regeringen är allt tyngre bila en anledning till att Frankrikes minskning av utsläppen har avstannat sedan 2016. Genomsnittsvikten för dieselbilar har ökat med sju procent sedan 2010 och 14 procent för bensinbilar, vilket motsvarar en ökning på 100 kilo per fordon, uppger regeringen.

Viktskatten är tänkt att uppmuntra människor att undvika stora och tunga modeller, men även att uppmuntra industrin att ta hänsyn till sitt koldioxidavtryck, uppger en källa.

LÄS ÄVEN: Mer biogas i drivmedlen – skattehöjning pausas: ”Positivt”

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com