Redaktionen tipsar

Nya pickupen som utmanar Tesla Cybertruck

Nikola visar Cybertruck-utmanare - men kommer den bli verklighet?

Tesla Cybertruck, Rivian och Hummer får konkurrens från oväntat håll.
Nikola Motors visar pickup-konceptet Badger som ska klara 96 mil på en laddning och 0-100 km/h på tre sekunder.
Bilen drivs med både batterier och bränsleceller.

Nikola Motors är mest kända för sina elektriska lastbilsdragare, men nu ger sig bolaget in i pickupkriget mot Tesla, Rivian och Hummer. Bilen drivs av elmotorer som får energi både från ett laddbart batteri och bränsleceller som förbränner vätgas. Det innebär en fantastisk räckvidd på hela 96 mil.

Tanken är att bilen ska köras helt på batteri vid kortare körningar, men att bränslecellen sedan kan driva bilen vid längre körningar. Kanske en perfekt framtida fossilfri drivlina för tyngre fordon?

– Nikola har teknik värt miljarder i trailerprogrammet, så varför inte bygga en pickup? Jag har arbetat med detta pickup-program i flera år och tror att marknaden nu är redo för något som kan hantera en hel dags arbete utan att få slut på energi. Pickupen kan användas för arbete, helgturer, dragbil eller  i terrängen, säger Trevor Milton, vd för Nikola Corporation.

Pickupen ska kunna köras nästan 50 mil enbart på batteriet, sedan går bränslecellen in och kan ta bilen ytterligare nästan 50 mil. Men det ska också gå att köra med en blandning av båda energikällorna.

Bilen blir något svagare än Hummers 1000 hk, Nikola Badger får 906 hk som toppeffekt. Bilen blir femsitsig och 5,9 meter lång. Bilen visas publikt vid ett event i september, och då börjar företaget ta emot reservationer.

Det återstår att se om bilen når marknaden – hittills har Nikola visat upp ett antal olika fordon, men någon tillverkning har än så länge inte startat.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com