Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

EXTRA: Teslas pickup chockar bilvärlden

Skottsäker - går 80 mil på en laddning - så lågt är priset

Teslas nya pickup Cybertruck chockar bilvärlden.
Den är designad efter Stealth-bombare och går upp till 80 mil på en laddning och det låga priset skakar bilindiustrin: 380.000 kr.
Bilen är gjord i rostfritt stål som inte bucklas och är skottsäker.
– Den ser inte ut som någonting annat, säger Elon Musk.

Vid ett livesänt event från Los Angeles presenterade Teslas vd Elon Musk företagets senaste satsning kl 20 LA-tid, vilket var klockan fem på fredagsmorgonen i Sverige.

Elon Musk äntrade scenen stylad som en punkstjärna – jublet från de inbjudna gästerna var enormt. Redan innan premiären hade Musk berättat att bilen inte skulle likna något annat du sett. Och ingen säger emot honom nu.

Publiken tappade andan när bilen rullades in på scenen och visste inte hur de skulle reagera. Var det här den riktiga bilen. Ja, det är det!
– Den ser inte ut som någonting annat. Vi har hämtat inspiration från de här, sa Elon Musk och visade bilder på en Stealth-bombare och en Lotus Esprit.

Strax innan hade Musk visat bilder på den tre bäst säljande bilarna i USA, tre traditionella pickuper som redan sålt i 1,5 miljoner exemplar i USA.

– Vår storlek är mindre än en Ford F150, vi har mer utrymmen på mindre vikt och yta genom att vi har flyttat bort onödiga element i karossen.

Bilen är gjord i ultrahårt rostfritt stål som inte kan bucklas och i princip är skottsäkert.
– Verkligen ultrahårt, säger Elon Musk, och bjuder fram Teslas vältränade chefsdesigner Franz von Holzhausen med slägga på scenen.

Först visar släggmannen hur en vanlig pickupdörr bucklas, sedan bankar han på Cybertrucken flera gånger, som inte får en skråma. I en inspelad scen visas att bilen står emot 9 mm kulor.
– Samma hållfasthet som i våra rymdraketer, säger Musk.

Sedan går det lite snett i showen. Även glaset är skottsäkert och enligt Musk gjort av genomskinlig metall. Det klarar att släppa stålkulor på, men när kulorna kastas mot bilen brister glaset.
– Det där var nog lite hårt. Vanligt glas spricker på en gång, men Tesla Armour glass ska klara det där. Det krossades i alla fall inte, skrattar Musk.

I en scen som kommer att få Detroits bildirektörer att drömma mardrömmar för lång tid framåt har Tesla dragkamp mot en traditionell pickup. Resultatet: Cybertruck drar bort den andra bilen hur lätt som helst. Bilen får ha dragkrok och dra upp till 6 ton.
Sedan är det Porsches tur att få en snyting. Cybertruck kör ifrån nya Porsche 911 hur lätt som helst.
Accelerationen upp till 100 km/h tar cirka tre sekunder för Cybertruck och den stående kvartsmilen går på 10 sekunder.

Specifikationerna för Cybertruck kommer att chocka den traditionella bilindustrin. Bilen har en räckvidd från 40 mil och kostar endast från 39900 dollar. Mellanversionen går 48 mil och kostar 49900 och toppversionen går hela 80 mil och kostar 69900 dollar.

Tesla släpper även en elektrisk ATV som kan köras upp på flaket och laddas på den stora bilen.

Pickuper är den verkliga kassakon för bilindustrin i USA och de tre bäst säljande bilmodellerna är stora pickisar. General Motors och Ford är stressade av Elon Musks planer och redan innan eventet försökte General Motors att kontra och säga att man kommer att släppa en egen elektrisk pickup år 2021 under namnet Hummer.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com