Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hysterin: 200 000 beställde Tesla Cybertruck

Designen orsakade börsras - men köparna verkar älska bilen

Börsen sågade Teslas nya pickup Cybertruck.
Den djärva designen skrämde slag på marknaden och aktien föll med över sex procent.
Men nu bekräftar Elon Musk att 146 000 personer redan reserverat Cybertruck på lördagen. Natten mot måndagen sprängdes 200.000-vallen.

(Artikeln uppdaterad efter att Elon Musk släppt en officiell siffra över antalet reservationer)

I går presenterade Tesla sin nya pickup Cybertruck och den djärva designen i borstad rostfri plåt har väckt enorm uppmärksamhet i hela världen. Bilmodellen har redan över 97 miljoner träffar på Google, vilket kan jämföras med en sökning på ”Volvo XC90” som bara har 76 miljoner träffar trots att bilen funnits sedan 2002. Utseendet tycks verkligen vara en vattendelare, endera älskar man den Bladerunner-liknande designen, eller så hatar man den och tycker att den är ful och infantil. Enligt Elon Musk själv har han bland annat inspirerats av James Bonds Lotus Esprit som kan förvandlas till ubåt i filmen *Älskade Spion”. En bil som Musk köpte på auktion för några år sedan.

Några som inte alls verkar gilla bilen är investerna på Wall Street i New York. Börsen sänkte Teslas aktie med över sex procent i går till 335 dollar. Enligt analytikerna hade marknaden hoppats av Teslas nya pickup skulle vara en rak utmanare till USA:s bäst säljande bilmodeller: Pickuperna Ford F150, Chevrolet Silverado och Dodge Ram. Men Elon Musk ville annat, när den futuristiska skapelsen visats upp började aktierna att falla. Bilen är en futuristisk skapelse i borstat rostfritt stål. Att den har egenskaper som gör att den krossar de gamla fossil-pickisarna och inte kostar mer verkar marknaden ha glömt.

Även prislappen 39 900 dollar för den billigaste modellen visar att Tesla har gjort stora framsteg. Räckvidden på 40 mil för den billigaste modellen visar att Tesla är på väg att göra stora framsteg när det gäller batterikostnader, som gör att lönsamheten kommer att öka på Teslas alla modeller, och att de lägre priserna gör att elbilarna kan ta marknadsandelar från fossilbilar.

Teslas aktie har åkt berg-och-dalbana på börsen i år. Under inledningen av 2019 rasade Tesla med 50 procent, men de senaste tre månaderna har aktien tagit igen hela tappet, och nu ligger kursen någon procent högre än vid årsskiftet. Kanske blev investerarna skrämda av att det skottsäkra glaset på bilen krossades vid premiärvisningen, kanske var det den designmässiga likheten med floppbilen DeLorean som skrämde.

– Vi tror att stark funktionalitet så småningom kommer att vinna över Tesla-lojalister och göra det möjligt för företaget att ta del av de traditionella biltillverkarnas marknad. Även om vissa kanske anser Cybertruck för futuristisk i sin design, säger analytikern Ben Kallo på Baird som imponeras av bilens låga pris och rekommenderar köp av aktien.

Köparna verkar dock inte ha skrämts bort av bilens futuristiska design. De som har reserverat bilen rapporterar om att de har fått könummer som visar att över 200 000 personer globalt sett har reserverat bilen och deponerat de 100 dollar som krävs för att få en köplats.
På lördagen bekräftade Elon Musk att Tesla tagit emot 146 000 reservationer. 42 procent hade valt mellanversionen med två motorer, 41 procent värstingen med tre motorer, med 17 procent valde instegsmodellen med bakhjulsdrift. Ett dygn senare bekräftar Elon Musk att 200.000-vallen sprängts.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com