Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Ford Puma ST presenterad

Är en decibel tystare än Ford Fiesta ST.

En 200 hästkrafter stark Ford Puma ST gör nu entré.
Styrningen är 25 procent snabbare och bromsarna 17 procent större jämfört med Pumas standardspecifikation.
– Puma ST:s respons är exceptionell, säger Stefan Münzinger, Europachef för Ford Performance.

Med helt nya Ford Puma ST kommer Ford Performance kördynamik i en kompakt SUV för första gången till Europa.

Puma ST ligger inne med en 1,5-liters EcoBoost-motor på 200 hästkrafter och 320 Nm. Den gör 0-100 km/h på 6,7 sekunder och Ford själva tror att det den ”bästa kompakta SUV:en i segmentet”.

Nåväl. Bilen kommer med en differentialbroms som optimerar greppet för framvagnen. Det ska förbättra styrningen i kurvorna och minimera understyrning. I pressmaterialet trycks det mycket på att just styrningen är ett fokusområde för alla ST-modeller. Det är nyckeln till interaktionen mellan föraren och bilen, hävdas det.

Puma ST styrning är därför 25 procent snabbare än Pumas standardspecifikation. Även bromsarna är 17 procent större.

– Den direkta och exakta reaktionen från bilen ger självförtroende, vilket är en viktig ingrediens för att körningen ska vara kul, säger Stefan Münzinger, Europachef för Ford Performance, i ett pressmeddelande.

Under utvecklingen av bilen har också extra uppmärksamhet riktats mot avgassystemet. En aktiv avgasventilsteknik ska förstärka det naturligt sportiga trecylindriga motorljudet. Och vill man leka vidare med jämförelser är Puma ST faktiskt en decibel tystare än Ford Fiesta ST.

En annan intressant detalj är cylinderavaktiveringssystemet som automatiskt stänger av bränsletillförseln och ventildriften för en av motorns cylindrar när motorn inte är i behov av full kapacitet.

Designmässigt har den främre stötfångaren fått en spoiler som ska öka nedpressningen av framvagnen med nära 80 procent, enligt Ford. Även den stora takspoilern där bak bidrar till en bättre aerodynamik.

Under bagagerumsgolvet finns en 80 liter stort förvaringsutrymme (Fords Megabox) och lastutrymmet rymmer totalt 456 liter.

I standardutrustningen ingår trådlös laddplatta, främre och bakre parkeringssensorer, snabbavfrostande vindruta, regnsensorer och Fords kommunikations- och underhållningssystem SYNC 3.

Inom kort lovar Ford att avslöja prisbilden och detaljer om den svenska lanseringen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com