Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya 508 – en bra familjebil med det lilla extra

Bytbils utsända Åsa Wallenrud recenserar nya Peugeot 508 SW

Peugeot känner att marknaden för en kombi fortfarande är stor.

Trots SUV-segmentet och Crossovers så finns det folk som fortfarande tycker att kombin är ett bra alternativ, jag är en av dem.

Här kommer en rapport direkt från premiären av Peugeot 508 SW i Cascais i Portugal.

Bytbils utsända reporter Åsa Wallenrud ger sin recension på Peugeot 508 SW:

 

Sex i fokus?

När fransmännen orerar om bilen på presskonferensen är ordet sexig det som sägs oftast. Hela bilen är sexig, inredningsdetaljer är sexiga… ja, allt med bilen är sexigt. Svenskarna fnissar och skakar lite på huvudet åt det.

Nya 508 SW är faktiskt en ganska snygg bil med linjer som får mig att tänka “fast-back”. På långsidan uppfattar man den lite kaxigare designen, i fram tycker jag grillen är ganska snygg men jag tilltalas inte lika mycket av baksidan. Jag kan inte sätta fingret på det, men jag tycker nog det händer lite för mycket, verkligen en smaksak.

 

Last & Plats

Nya modellen av 508 är 5 cm kortare än tidigare modell vilket ska passa den urbana föraren lite bättre. Tanken är att bilen ska vara lättare att manövrera i storstaden och vara smidigare att parkera. Den totala längden landar på 4,78 meter.

Lastutrymmet är stort, 530 liter i normalt läge och 1 780 liter om man fäller baksätet. Gott om plats för ungar, väskor, pantburkar och allt det där som tycks hamna i bakluckan och glömmas bort tills man är på Ikea och inser att man inte har plats för alla nya fynden.

 

Brum brum

508 SW kommer med tre olika motorer; bensin, diesel samt en hybrid med åtta kilowatts elmotor.

Dieseln går att få manuell medan de övriga har en automat med åtta växlar. Växellådan är väldigt härlig och jag fick testa den på motorvägar, serpentinvägar och i stadsmiljö och den uppförde sig väl i alla element.

Saknade dock lite power när jag skulle upp på motorvägen, det tog någon sekund för länge för att känna trycket och farten.

 

Inredningen gör dig till en pilot

Peugeot har ju sin i-Cockpit® som finns i de flesta av deras moderna bilar. Den skapar en trivsam miljö för dig som förare med total översikt av det du behöver se. Instrumentbrädan är helt digital och anpassningsbar, skärmen i mitten är på 10” och har både knappar och touchfunktion.

Just knapparna är en historia för sig självt, de är inspirerade av ett klaviatur (piano i folkmun) vilket man direkt anar när man ser dem. Man känner sig som en förare av typ ett tåg, rymdskepp eller flygplan eftersom man är näst intill omsluten av inredningen.

Drickahållare finns och ett litet fack med plats för nyckel, mobil, trutvalla och annat smått, i övrigt ganska fattigt på förvaring.

 

Komfort och säten

På presskonferensen visade man upp en bild på två män, dessa män var exakt lika långa, 176 cm standardmåttet för en man, men hade olika proportioner. Man hade utgått från dessa när man designat framsäte och alla funktioner för en förare. Men jag är kvinna, 162 cm och kurvig vilket gjorde att jag hade svårt att hitta en inställning på säte och ratt för att sitta bra och samtidig få en bra överblick över min instrumentbräda. Men om man ger det lite mer tid så kanske man lyckas få till det.

Man har jobbat hårt på att baksätet ska vara komfortabelt även om man är lite längre. Man har skrapat bort lite här och lite där för att öka höjden i bak. Jag är varken lång eller hann åka i baksätet men det är säkert jättebra.

 

Sammanfattning

Okej, jag kanske kan ta tillbaka min sägning om att jag inte gillar franska bilar, den är lite diskriminerande. Jag gillade faktiskt denna väldigt bra och jag är ganska mitt i prick i målgruppen. Runt 40 år, har landat ett bra jobb, har en bra inkomst, men jag borde också ha ett par ungar för att verkligen passa in.

Jag tror att detta är en bra familjebil för dem som ändå vill ha något lite extra.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com