Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ny rapport: Så många vägar är i dåligt skick

Det svenska vägnätet är kraftigt eftersatt

En ny rapport visar att det svenska vägnätet är eftersatt och får inte tillräckligt med underhåll. Det krävs en stor ökning av det årliga underhållet för att vägarna inte ska förfalla ännu mer. 

Mer än var tionde väg är i mycket dåligt skick visar en ny rapport från branschorganisationen Transportföretagen. Enligt organisationen är Sveriges vägar kraftigt eftersatta och på grund av dåligt underhåll så är vägarna på flera håll direkt livsfarliga. Enligt den nya rapporten är 12,7 procent av landets statliga vägar i mycket dåligt skick. 

– Sveriges vägnät knakar i fogarna och vi måste kraftigt öka resurserna till vägunderhållet. Sverige är ett till ytan stort land som hålls samman av ett omfattande transportnätverk. En väl underhållen väginfrastruktur är viktig för att hela Sverige ska leva, för framkomlighet, tillgänglighet och för trafiksäkerheten, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

LÄS MER: Döde “Fast & Furiuos”-stjärnans bil säljs på auktion

I Gävleborgs län är störst andel av vägar i mycket dåligt skick, med 23,5 procent av vägarna, följt av Jämtlands län, 21,1 procent, och Gotlands län, 20,1. I kontrast, så har Östergötland minst andel vägar i dåligt skick, 3,9 procent, följt av Jönköpings län, 5,3 procent, och Värmlands län, 5,5 procent. 

För att vägnätet inte ska fortsätta förfalla, krävs det enligt rapporten, att det årliga underhållet till vägarna ökar från dagens cirka tre miljarder, till 5,4 miljarder per år, fram till 2030. För att vägarnas standard ska förbättras jämfört med idag och krävs mer än en fördubbling

Det svenska vägnätet består bland annat av 98 500 kilometer med statlig väg, och nio av tio transporter sker på väg. Organisationen menar att en utvecklad och förbättrad väginfrastruktur inte står i kontrast med Sveriges möjlighet att nå klimatmålen. 

LÄS ÄVEN: Hurtan Grand Albaycin – spanska sportbilen som flirtar med det förflutna

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com