Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nu rullar polisens nya bilar ut i Sverige

196 stycken rullar ut de kommande veckorna

Större
Stäng
  • Totalt ska cirka 2 200 nya bilar under 8 års tid rullat ut. Foto: Polisen
    Totalt ska cirka 2 200 nya bilar under 8 års tid rullat ut. Foto: Polisen
  • Totalt ska cirka 2 200 nya bilar under 8 års tid rullat ut. Foto: Polisen

Nu har polisens nya bilar börjar rullat ut. Bland annat har de kameror med ett upptagningsområde på 360 grader, och även avläsning av registernummer i farten.

Från och med nu och tre månader framåt kommer 196 fabriksnya polisbilar rulla in på polisstationer i Sverige.

Bilmodellerna är Volvo V90 och Volvo XC60. Varje bil har fem utåtriktade kameror som har 360 graders upptagningsområde. Succesivt under året ska kamerorna tas i drift. Inne i bilen finns även en kamera som har ljudupptagningsförmåga. Bilarna är även utrustade med radarsensorer för hastighetsmätning i drift. Men de tas i bruk efter kamerorna. Polisbilarna ska även förses med teknik som möjliggör avläsning av förbipasserande bilars registreringsnummer.

– Med den utrustningen blir bilarna utmärkta verktyg i arbetet mot grov organiserad brottslighet, inte bara när det gäller att stävja trafikbrott, säger Anders Hall, utvecklingschef vid Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa.

Totalt kommer cirka 2 200 nya fordon levereras under åtta år, och det inkluderar både målade samt civila personbilar som är avsedda för ingripanden. Kostnaden är cirka 250 miljoner per år, inklusive serviceavtal. Totalkostnaden är cirka två miljarder kronor fördelat på åtta år. Utöver Volvomodellerna tillkommer även Volkswagen Touareg och Volkswagen Caravelle.

Poliserna som ska köra bilarna kommer gå igenom en utbildning där temat är kamerateknik och regelverk för kameraanvändning.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com