Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nu kan du köpa Ayrton Sennas Honda NSX... om du har råd

Nu har du chansen att sätta dig bakom ratten i samma bil som den trefaldige världsmästaren Ayrton Senna! Men du måste ha kreditkortet redo.
TEXT Rasmus Christiansen FOTO AutoTrader

“If you no longer go for the gap, you’re no longer a racing driver” – Brassen är utan tvekan en av de mest ikoniska förare som någonsin satt sin fot i en Formel 1-bil, där han gjorde ett enormt intryck både på och utanför banan. Än idag, långt efter hans död, lever legenden om Senna vidare. Av just den anledningen finns det en mycket stor prislapp i vindrutan på Sennas gamla Honda NSX.

Ayrton Senna framör sin röda Honda

En av de största genom tiderna

Han är den sjätte mest vinnande Formel 1-föraren genom tiderna med tre världsmästerskap och 41 Grand Prix-segrar. Hans tragiska död 1994 på Imola i Italien lämnade ett legendariskt arv efter sig och han hedras än i dag av förare som Lewis Hamilton och Max Verstappen.

Ayrton Senna hade en viktig roll i utvecklingen av den första generationens Honda NSX. Han var involverad i projektet eftersom han körde för F1-teamet Mclaren-Honda 1988-1993, där NSX utvecklades. På andra sidan garaget stod hans teamkamrat, en annan motorsportlegendar, Alain Prost.

Senna testade prototyperna i stor utsträckning och arbetade nära ingenjörerna för att förbättra bilen. Det finns faktiskt en smått fantastisk video där han kör en vit NSX-R runt Suzuka-banan iklädd vita strumpor och röda mockasiner. Som tack för hans insatser i utvecklingen av NSX skickade Honda några bilar till honom för privat bruk. Det är en av dessa bilar som nu är till salu, och inte en som bara har stått i hans garage som en potentiell investering.

Senna tvättar sin Honda

Privat bil från Portugal

Den röda NSX:en från 1991 är nu till salu på AutoTrader till ett pris av 500 000 brittiska pund, vilket motsvarar cirka 6,9 miljoner kronor. Intresset är stort bland köpare med djupa fickor som vill äga en bit historia som är förknippad med den brasilianska legendaren. Med andra ord, om du är intresserad är det dags att agera nu.

Bilderna på Ayrton Senna och den röda NSX:en visar tydligt 90-talsstilen och livet utanför racerbanan. Med en avslappnad Senna och NSX:ens då futuristiska design utstrålar bilderna fart, stil och en tid utan så många bekymmer. Åtminstone för Ayrton Senna, vars parkeringsplats tydligen låg precis bredvid Sir Bernie Ecclestones.

Senna använde enligt uppgift den röda NSX:en, som nu är till salu, som vardagsbil när han bodde i sitt andra hem i Portugal. Här hade han nära till Europas många Formel 1-lopp och kunde, trots att han var långt från sitt hemland, tala sitt modersmål. Med andra ord användes bilen för att uträtta ärenden, vilka de nu kunde vara för en racerförare som var en av de mest eftertraktade förarna i världen på den tiden.

Bilen stod kvar i Portugal i många år efter Sennas död, och den nya ägaren tog snabbt tillfället i akt. ”Jag köpte bilen första gången 2013 under en resa till Algarve i Portugal och jag har ägt den sedan dess och den står stolt på min egendom i East Sussex”, säger han till AutoTrader.

Röd Honda NSX

Hör den hemma hos dig?

Den röda NSX:en i sig är egentligen inte något speciellt. Tja, förutom det faktum att det är en Honda NSX. Det finns ingen Senna-autograf eller andra memorabilia som skiljer den från de andra exemplaren som säljs runt om i världen. Den har körts över 63 000 km, vilket berättar en historia om en bil som har använts genom åren. Till och med av en legendar.

Efter en snabb sökning kan en NSX från 1990-talet som inte ägs av de största Formel 1-förarna genom tiderna förvärvas för cirka 500-600 tusen kronor. Det är lite mindre än det begärda priset på 500 000 pund för detta exempel, som inte har något annat än en fantastisk historia bakom sig.

Om du vill känna dig som en trefaldig världsmästare, älskar 90-talet och Ayrton Senna, är det dags att agera nu! Du kan se bilen till salu på AutoTrader här, om den inte redan har klubbats hem av någon välbärgad person när du läser detta.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com