Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Mercedes-AMG E 53 får 603 hk – med lite elektrisk hjälp

Var inte orolig! Nya Mercedes-AMG E 53 kommer att fortsätta med sex cylindrar, som med hjälp av lite el nu kommer att producera 603 hk.

TEXT Rasmus Christiansen FOTO PR

Den gamla E 53, baserad på den tidigare generationen av E-klass, introducerades 2016 och var mellanbarnet mellan den inhemska AMG, E 43, och toppmodellen, E 63. Nu är kombimodellen inställd och lämnar E 53 och E 63 som de enda alternativen för att få AMG till din E-Klass.

Efter misslyckandet med Mercedes-AMG C 63 S, som halverade antalet cylindrar, har Mercedes-folket och bilentusiaster i allmänhet ivrigt väntat på de hårdkokta AMG-versionerna av E-Klass. Med nya Mercedes-AMG E 53 kan de andas ut. För även om det är el inblandat, får du fortfarande sex cylindrar.

 Hjul på en vit mercedes

Imponerande prestanda

Nya E 53 har 443 hk enbart från sina sex cylindrar, vilket är 8 hk mer än föregångaren. Lägg därtill 161 hk från en elmotor och du har en total effekt på 577 hk. Dessutom kan läget ”Race Start” aktivera ytterligare 26 hk, vilket kortvarigt ger 603 hk.

Detta leder till en acceleration från 0-100 km/h på 3,8 sekunder, vilket bara är 0,4 sekunder långsammare än den tidigare toppmodellen, E 63 S. Kraften skickas till asfalten via en nioväxlad växellåda och fyrhjulsdrift. Jämfört med en vanlig E-Klass har Mercedes-AMG E 53 en styvare kaross, större bromsar och aktiv bakhjulsstyrning som standard.

Grå Mercedes kör på vacker landsväg

Möjlighet till elektrisk körning

Mercedes hävdar att nya E 53 kommer att ha en räckvidd på ren eldrift på upp till 100 kilometer, vilket inte är något vi normalt förknippar med AMG-modeller. Detta uppnås med ett 21,2 kWh-batteri som kan laddas från 10-80 % på cirka 20 minuter.

Sportig design

På utsidan har E 53 AMG en sportigare design jämfört med den vanliga E-Klassen med flera nya AMG-specifika designelement. Detta inkluderar bredare framskärmar, svart frontgrill med AMG-logotyp, större främre luftintag, svart diffusor och dubbla dubbla avgasrör.

Mercedes ratt och interiör

it Mercedes grill

Invändigt är det en mindre drastisk makeover. Det är omisskännligt en E-Klass med många av samma designtendenser som i de senaste C- och S-Klasserna. Mercedes enorma Hyperscreen finns därför naturligtvis som tillval. AMG-utrustningen omfattar en hel del kolfiber och en aggressiv ratt i Alcantara, där körupplevelsen kan finjusteras med två reglage.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com