Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Nissan känner till problemet men gör inget"

Myndighetens kritik mot Qashqais höga NOx-utsläpp

Tester på vägar visar att Nissan Qashqais dieselmotor släpper ut 17 gånger mer kväveoxider (NOx) jämfört med i labbmiljö.
– Vi har påtalat problemet, men ändå gör Nissan ingenting, säger brittiska Transportstyrelsen.

Nissan Qashqai är en monumental succé i bilvärlden och tillsammans med Kia – och deras Sportage – gör Nissan anspråk på att ha ”uppfunnit” bilklassen suv, som vuxit enormt. De här bilarna är egentligen vanliga kompaktbilar – eller Golf-klass på ren svenska – med högre markfrigång och sittposition.
Och Qashqai som fortfarande säljer väldigt bra, runt 250 000 bilar för bara något år sen –  dubbelt upp mot premiäråret 2007 och en marknadsandel på 10,3 procent.

Men nu är Nissan i onåd hos den brittiska myndigheten DVSA (The Driver and Vehicle Standards Agency) som gör tester för brittiska motsvarigheten till Transportstyrelsen.
Orsaken är de senaste testerna som myndigheten gjort på Qashqai med dieselmotor och som visar skyhöga utsläpp av kväveoxider jämfört med värdena i den gamla NEDC-körcykeln.

Först trodde myndigheten att det första exemplaret av Qashqai som testades hade ett fel, eftersom värdena var så höga och att det inte fanns ”tydliga bevis” på att dieselpartikelfiltret (DPF) inte renade avgaserna.
Men när man provade en ny Qashqai visade det sig att utsläppen fortfarande var skyhöga.
– Vi inser att Qashqai klarade gränsvärdena under NEDC-körcykeln, men om modellen skulle godkännas idag under hårdare WLTP-gränsen så släpper Qashqai ut mycket mer NOx än tillåtet.

Problemet är påtalat för Nissan, men britterna anser att biltillverkaren inte har lyssnat:
– Trots den fakta vi lagt fram har Nissan inte åtgärdat Qashqai-motorn. Istället hävdar Nissan att de har förbättrat sin utsläppsstrategi sedan 2015 och har lanserat en Qashqai med ADBlue (produktnamnet på en vätska innehållande vatten och urea för att minska utsläppen av skadliga kväveoxider) under 2018.
– Nissan hävdar att man inte vill göra något på existerande bilar utan istället fokusera på nya modeller. Vi tycker att det är en oacceptabel hållning till det här problemet.

Nissan har gjort ett uttalande:
– Alla Nissans modeller uppfyller kraven som ställs i nuvarande regelverk. Rapporten som gjorts visar skillnader på vissa testade bilmärken. Vi stöder de nya testerna som gjorts och vi har introducerat en rad olika drivlinor som ska minska vår påverkan på klimatet.

Fakta WLTP-körtester

En körcykel är en testmetod som används för att mäta en bils bränsleförbrukning och utsläpp av skadliga partiklar.
Från den 1 september 2018 gäller den nya körcykeln WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure), framtagen i samarbete mellan EU, Japan och Indien.
WLTP-siffror är obligatoriska för alla nya bilar som ska säljas inom EU.
WLTP-testerna är betydligt hårdare än de gamla NEDC-testerna.
De inkluderar exempelvis fyra testprofiler (stad, förort, landsväg, motorväg) istället för två för NEDC.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com