Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

NEVS startar tillverkning av 9-3

Väcker därmed död bil till liv – igen.

Saab 9-3 är bilen som vägrar att dö. Nu har NEVS startat tillverkningen igen, av en bil som fyllt 15 år.

Egentligen dog Saab 9-3 redan 2011, efter att General Motors först försökt lägga ner bilmärket helt och hållet och sedan sålt till holländska Spyker, som i sin tur aldrig lyckades få patienten på fötter igen. Konkursen var omfattande och tingsrätten i Vänersborg har haft gott om sysselsättning sedan dess.

De kvarvarande resterna av Saab, de köptes upp av ett industrikonsortium med kinesiska intressen i ryggen. NEVS, eller National Electric Vehicle Sweden AB, och efter att de skramlat ihop några bilar i Trollhättan flyttade de fabriksutrustningen till kinesiska Tianjin, ett stenkast från Beijing.

Nu har de äntligen spottat fram den första Kinabyggda produktionsversionen av NEVS 9-3 och därmed har den gamla Opelutvecklade 9-3 som först visades i Detroit redan i januari 2002 väckts till liv ännu en gång. Läskigt.

Bytbils illustratör

Braaaains …

Och den som kommer ihåg hur Saab 9-3 såg ut kommer att känna igen sig, för med en smula förvåning kan det konstateras att NEVS inte fört in den ansiktslyfta formen som visades upp CES Asia i Shanghai i våras.

Men på en punkt skiljer sig NEVS från Saab och gäller drivlinan. NEVS 9-3 är eldriven och vi förmodar att det tidigare löftet att bilen ska ha 30 mils räckvidd gäller än i dag. NEVS säger nämligen inte särskilt mycket om specifikationerna. Inte heller säger de någonting om export, men förmodligen kommer vi inte att få se några nytillverkade 9-3:or i vår del av världen.

För det som NEVS faktiskt pratar om är de olika bilpoolslösningar som man ser som en del av affärsmodellen och då är den kinesiska marknaden man har i blickfånget. Målet är initialt att tillverka 50.000 bilar per år, med sikte på att öka till 220.000 inom några år. Det är, förstås, bara en droppe i det enorma kinesiska bilhavet.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com