Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

MP: Bygg om din bil – och få bonus

Förslaget som kan göra E85 populärt igen

Miljöpartiet vill införa en ”bygg om-bonus” för bensinbilar som blir miljöbilar.
Att bygga om sin bensinbil så att den kan gå på etanol ska sponsras av staten med maximalt 5 000 kronor.
– Vi tycker att det är dags att de bilarna som i dag är beroende av fossila bränslen kan ställas om och bli en del av det förnybara Sverige, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund till SVT.

Det verkar vara dags att ompröva E85 igen som ett miljövänligt bränsle.
Du minns väl hur det var för drygt tio år sedan? Då stod etanolbilar för nästan 25 procent av försäljningen eftersom svenska politiker lockade med massor av förmåner, som miljöbilspremie, gratis parkering, befrielse från trängselskatt, lägre fordonsskatt och sänkt förmånsvärde.
Även själva bränslet E85 – 85 procent sprit och 15 procent bensin – fick skattelättnader. Och den så kallade pumplagen tvingade alla tankställen som sålde mer än viss volym att även tillhandahålla ett förnybart bränsle.

Men 2015 införde Stefan Löfvéns regering en etanolskatt som gjorde E85 till det dyraste bränslet att köra på. Och vips så dök försäljningen och E85-tankningen.
Men nu lovar Miljöpartiets språkrör Per Bolund att bilisterna inte ska känna sig svikna igen:
– Vi har tagit bort skatten på etanol, just eftersom det minskar miljöpåverkan rejält. Det här är en ganska lätt process och med det här förslaget betalar vi hälften av kostnaden. Det här är ingen stor insats och dessutom kan man köra billigare i framtiden. Det ska vara lätt att göra rätt, säger han till SVT.

Per Bolund menar att det är stor chans att Miljöpartiet får med sig Socialdemokraterna på förslaget, som i grunden är inspirerat av Frankrike.
Franska staten ger bonus på fordonsskatten när bensinbilar konverteras till etanoldrift. Dessutom bjuder staten på en premie på nästan 11 000 kronor när äldre bilar konverteras eller byts ut mot nya miljöbilar.

I samma takt som försäljningen minskat har E85 blivit miljömässigt bättre.
Etanol kan numera tillverkas av oätliga restprodukter som halm och sågspån. Genom att låta resterna från spannmålsjäsning bli djurfoder och sälja koldioxiden till läskindustrin, har en svensk etanoltillverkare uppnått 80 procents koldioxidreduktion jämfört med fossila bränslen. Men den ”fin-etanolen” går på export till bland annat Tyskland.

Snabbfakta etanol

Etanol kan användas i en förbränningsmotor på samma sätt som bensin och diesel. Eftersom etanol har högre oktantal än bensin (104 ron) och brinner snabbare, kan motorn få högre verkningsgrad än vid bensindrift.

Etanol har ett lägre energivärde per liter jämfört med bensin. ”Ren etanol” innehåller dock naturligt cirka 5 procent vatten.

Etanol som ska användas som fordonsbränsle (och som producerats genom jäsning) behöver både destilleras och absoluteras så att den blir minst 99.5 viktprocent etanol, näst intill vattenfri.

Så kallad E85, en blandning av 85 procent etanol och 15 procent bensin, finns på nästan varje mack.

I Sverige används också ED95 för upp till 95 procent etanol i bränslet för tung trafik som traditionellt skulle använda diesel. Användningen har minskat kraftigt, bland annat till följd av förändrade skatteregler.

Merparten av den bensin som säljs i Sverige innehåller 5 volymprocent etanol. Det gör att 166 000 kubikmeter etanol (1995) förbrukas i vanliga bensinfordon, att jämföra med 97 000 kubikmeter E85 och ED95.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com