Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Minst sagt unik Chevrolet Corvette Stingray ZL-1 till salu

Byggdes 1969 och har en motor på 560 hästkrafter

Chevrolet Corvette Stingray ZL-1.

Det är namnet på den mycket ovanliga modell som nu snart går under klubban.

Exemplaret – som är ett av två och den enda som är cabriolet – förväntas att gå för omkring 3 miljoner dollar.

Få bilar är mer unika än denna specialbyggda Corvette från 1969. Det är en våt dröm för vilken bilsamlare som helst.

Vi pratar om Chevrolet Corvette Stingray ZL-1. Om det namnet inte ringer någon klocka är det inte bara förståeligt, det faller sig nog faktiskt naturligt. Den har nämligen bara tillverkats i två exemplar.

Ett av dessa ligger nu ute till försäljning hos RM Sotheby’s, en nordamerikansk återförsäljare av klassiska bilar. Den 26 januari går bilen under klubban på en auktion som äger rum i Arizona.

Det estimeras att bilen ska säljas för någonstans mellan 2,6 och 3 miljoner dollar — alltså mellan ungefär 27 och 31 miljoner kronor.

”Ett experiment”

Ena anledningen till priset är förstås att den är så unik. Just detta exemplar är en cabriolet, vilket då tekniskt sett gör det till den enda av sitt slag i världen.

Den andra anledningen är motorn. Det är en aluminumversion av Chevrolets ”Big Block” L88 V8-motor. Denna motor, som på den tiden beskrevs som ”ett experiment som inte var avsett för allmänheten”, ligger inne med 560 hästkrafter. Med 1969 års mått mätt är det minst sagt imponerande. Där och då var det med råge den mest kraftiga Corvetten på marknaden.

Bilen har också uppgraderade bromsar och fjädring, samtidigt som bekvämligheter som AC, kupévärmare och radio inte finns i bilen.

Dessutom gör det inte direkt ont att titta på den orangea skönheten.

Nuvarande rekordet: 40 miljoner

Att denna Corvette Stingray ZL-1, som genom året endast haft två ägare, kommer att säljas för mycket pengar råder det inga tvivel om.

Frågan är om det också kan nalkas rekord. Den nuvarande försäljningsrekordet för en Corvette sattes år 2014, när en 1967 Chevy Corvette L88 Coupe såldes för strax över 40 miljoner kronor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com