Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz X-klass en premium-pickup

Tar upp kampen med Volkswagen Amarok

Mercedes-Benz samarbetar med Renault och Nissan för att ta sig in på marknaden för pickuper. X-klass ska vara en premiumpickis.

Frågan är om det finns något enda hörn av bilvärlden där Mercedes-Benz inte är representerade. Med ett modellprogram som sträcker sig från Smart till Maybach är man både bland de kortaste och de längsta som finns att köpa. Transportbilarna sträcker sig från skåpbilen Citan till långtradaren Actros.

Men tydligen fanns det ändå ett hål i Mercedeschefen Dr. Dieter Zetsches plan för världsherravälde. För det har inte funnits någon riktig storsäljande pickupmodell i personbilsstorlek på Mercedesprogrammet.

Förutom G-klass då förstås.

Förutom G-klass då förstås.

För att lösa den lilla detaljen frågade Dieter Zetsche sin polare Carlos Ghosn om han hade någonting som kunde lösa problemet. Och det hade han.

Eftersom Carlos Ghosn är högsta hönset för Renault Nissan-konglomeratet hade han en alldeles utmärkt produktplattform att utgå från. Nämligen den som utgör grund för Nissan Navara och den nyligen presenterade Renault Alaskan. Perfekt, svarade Zetsche och tog rygg på Ghosn.

Och Mercedes-Benz Citan delar kaross med Renault Kangoo.

Och Mercedes-Benz Citan delar kaross med Renault Kangoo.

Precis som Nissan Navara och Renault Alaskan har Mercedes-Benz X-klass en ram av stegtyp separat från karossen och fyrhjulsdrift av terrängvänlig sort. Med upp till fem sittplatser och en lastkapacitet om ett ton ska X-klass inte bara appelera till gängse hantverkare utan också till barnfamiljer i renoveringstagen med större transportbehov.

Precis som sina syskon från Nissan och Renault kommer Mercedes-Benz X-klass att tillverkas vid anläggningarna i Spanien och Argentina.

Enligt Mercedes-Benz har andelen privatägda pickuper ökat stadigt de senaste åren och som följd har dubbelhytten – med bakdörrar och baksäte – också blivit den vanligaste karossmodellen. Mercedes-Benz kan inte låta bli att dra paralleller till nittiotalets utveckling av suv-marknaden. Kan det bli så att nästa familjebilsfluga har flak där bak?

Samtidigt trycker Mercedes-Benz på att X-klass ska uppfattas som en del av premiumsegmentet. Med exklusiva inredningsmaterial och avancerad kupéelektronik ska X-klass locka kunder som blivit bortskämda av märkets mer personbilslika modeller. Närmaste konkurrenten torde vara Volkswagen Amarok.

Motormässigt vet vi inte mycket mer än att toppmodellen kommer att ha en dieseldriven V6-motor och fyrhjulsdrift, men det är möjligt att mindre, fyrcylindriga motorer kommer att erbjudas ihop med endast bakhjulsdrift. Dragvikten uppges uppgå till hela 3,5 ton.

Några prisuppgifter finns inte i dagsläget och väntas inte förrän på andra sidan årsskiftet.

Foto: Daimler AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com