Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz E-klass Cabriolet visad

Ska fungera i alla väder och klimat.

När Mercedes-Benz skalar taket av sin E-klass gör de det med viss noggrannhet. Deras Cabriolet ska klara även de tuffaste väderutmaningar.

Nu vet jag inte om tyg är billigare än plåt egentligen, men nog verkar det lite snålt av Mercedes-Benz att ersätta det snygga och styva ståltaket hos E-klass Coupé med en disktrasa.

Det är nämligen precis vad de har gjort och resultatet heter Mercedes-Benz E-klass Cabriolet och därmed har man också presenterat den fjärde karossvarianten av den senaste E-klassgenerationen, efter vaniljsedanen, kombin och coupéversionen som presenterades strax före jul.

Nåja, nu är väl Mercedes-Benz ganska duktiga på att göra disktrasor och sedan åtminstone de senaste 25 åren har E-klassens (och CLK:s) cabrioletmodeller lagt ribban för hur en fyrsitsig cabrioletmodell ska vara funtad för att fungera i alla lägen.

Daimler AG

Sade jag 25? Jag menar 50. Minst.

Den nya E-klasscabben är i princip identisk med coupémodellen, bortsett från några detaljer. Att taket är av tyg har vi redan nämnt, men inte att det är en flerlagerskonstruktion som rycker åt axlarna åt de mest arktiska åt väderlekar, det säger vi nu.

Blåser vindarna isigt från norr, då har stolarna varmluftsutsläpp i nacken och ovanför vindruteramen finns en deflektor som skickar den kylande fartvinden någon annanstans än ner på passagerarna. En ytterligare vinddeflektor stävjar turbulensen mellan de bakre nackstöden.

Om olyckan skulle vara framme och du lägger bilen på taket är disktrasa inte det mest solida materialet för att bespara dig nackbesvär. Därför skjuter störtskydd ut på pyroteknisk väg bakom nackstöden, en finess som först introducerades i det sena åttiotalets Mercedes-Benz 500 SL om jag inte minns alldeles galet.

Annars är väl det mesta som i coupémodellen. Det finns olika motorer att välja på, men den enda tillgängliga växellådan är en niostegad automat. Nåväl, allt det där finns att läsa i en helt annan artikel än den här.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com