Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz CLK GTR med V12:s förväntas säljas för 73 miljoner kronor

6,9-liters V12-motor • 604 hästkrafter

Större
Stäng
  • Foto: Gooding & Company
    Foto: Gooding & Company
  • Foto: Gooding & Company

Ett av 25 exemplar av Mercedes-Benz CLK GTR gatulegala version kommer snart säljas på auktion. Den förväntas säljas till många miljoner dollar.

Mercedes-Benz CLK GTR var en av mest extrema racingbilar som någon funnits. För att den skulle få delta i FIA GT-mästerskapet behövdes det gatulgala motsvarigheter byggas. Totalt 25 exemplar byggdes och en av dem kommer auktioneras ut av Gooding & Company under helgen 13-14 augusti. 

Exemplaret är en Mercedes-Benz CLK GTR Strassenversion årsmodell 1998. Förutom att den delade namn med racingmodellen så har den även den 6,9-liters V12-motor som genererar 604 hästkrafter. Kraften går via en sexväxlad Xtrac sekventiell transaxel. Motorn baseras på M120-motorn som används i vissa Mercedesbilar på den tiden. 

LÄS MER: Mercedes visar upp första bilderna på EQE

CLK GTR vann Fia GT-mästerskapet 1997 genom att vinna sex av elva lopp. Året efter tävlade en uppgraderad version som vann alla tio lopp. 1999 introducerades ytterligare en version, men den är mest känd för sina flygturer under 24-timmarsloppet på Le mans. 

Det här exemplaret är den nionde av 25 som tillverkades. 20 Coupéer och fem cabrioleter. Den såldes 1997 till miljardären Hermann-Dieter Eschmann och ägde den fram till 2005. Sedan har den bytt ägare ett par gånger. Sedan exporterades bilen till USA 2017. 

Smakar så kostar det. Gooding & Company förväntar sig att bilen kommer säljas för mellan 8,5 och 10 miljoner dollar (motsvarande 72,8 och 85,7 miljoner svenska kronor). 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com