Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-AMG ska bygga hyperbil

Drivlinan hämtas från Formel 1-bilen

Mercedes-Benz medger nu det som ryktats länge: de utvecklar en hypersportbil som får en drivlina från Formel 1.

Det var i går kväll som Mercedes-Benz utvecklingschef Thomas Weber, som går i pension vid årsskiftet, bekräftade det som hittills bara varit ett rykte: Mercedes-AMG utvecklar en superbil utöver det vanliga.

Under AMG:s ledning ske en prestandahybrid tas fram, med teknik hämtad från Mercedes-AMG:s Formel 1-bil. Enligt Weber ska det blir den snabbaste och mest spektakulära AMG-modellen genom tiderna.

Gissningsvis kommer Mercedes-AMG:s hyperhybrid att spänna blickarna i bilar som Ferrari LaFerrari, McLaren P1 och Porsche 918 Spyder. Men Mercedes kanske svåraste konkurrent lär vara den kommande Aston Martin Red Bull AM-RB 001.

Även britterna vill bräcka superbilsmallen.

Även britterna vill bräcka superbilsmallen.

Den nya Mercedes-AMG kommer ryktesvis att plocka hela den befintliga drivlinan från den befintliga Formel 1-bilen, med 1,6-liters turbomotor, el-turbo och energiregenererande system. Det skulle i så fall vara första gången på många år som Formel 1-teknik på allvar hittar ner i en gatbil.

På femtiotalet var Formel 1-teknik vardagsmat för Mercedes.

Daimler AG

På femtiotalet var Formel 1-teknik vardagsmat för Mercedes.

Med dagens effektuttag på uppåt 1.000 hästkrafter i Formel 1 skulle det innebära att Mercedes-AMG på allvar kan utmana konkurrenterna och sannolikt kommer de att kunna hålla bilens vikt på en låg nivå.

AMG-bossen Tobias Moers hävdar att projektet är så långt gånget att vi kommer att få se en prototyp redan nästa år och att de första kunderna kan förvänta sig leveranser under 2018. Prisläget lär vara av det svidande slaget, siffror på uppåt 30 miljoner kronor har nämnts.

Foto: Daimler AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com