Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Många bilköpare förlorar sina bonuspengar

Bonusutbetalningar stoppas på grund av ägarbyten.

När man köper miljöbil ska man få pengar från staten. Men då måste vissa regler uppfyllas – och det är det inte alla som har koll på.

Från och med den 1 juli gäller nya och något snåriga regler för vad du får betala i skatt när du köper en ny bil. Bland annat kan man få en bonuspeng från staten om man köper en bil med väldigt låga utsläpp – upp till 60.000 kronor, om man uppfyller alla regler och bestämmelser som omgärdar det nya bonus malus-systemet.

Och för somliga lär det komma som en kalldusch att de inte gör det. Uppfyller reglerna, alltså, trots att de gått och köpt en bil som borde vara berättigad till bonusutbetalning. Så här är det, att för att en bonus ska kunna betalas ut måste fordonsägaren lämna in en försäkran till Transportstyrelsen inom sex månader från köpet av klimatbonusbilen.

Utbetalningen sker sedan tidigast 6 månader efter påställning av fordonet och innan bonusen betalas ut får det inte ha skett något ägarbyte. Men här har folk köpt bil, ansökt om sin bonus och sedan gått och sålt bilen innan de haft bonuspengarna i handen.

För att tjäna en hacka, månne?

Sedan de nya reglerna infördes har enligt Transportstyrelsen ägarbyten skett på 72 fordon med 43 unika fordonsägare av totalt 4.000 sålda klimatbonusbilar. Dessa fordonsägare (som uppenbarligen byter bil väldigt ofta) går alltså miste om stora belopp i bonus.

Transportstyrelsen rapporterar nu om problematiken och säger att det antagligen beror på okunskap. Därför uppmanar de nu bilköpare att läsa på om vilka förutsättningar som gäller.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com