Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Lucid Air är en elbil med 1.000 hästkrafter

Tar upp kampen med Tesla om lyxhungrande elbilskunder

Lucid Motors ska ta upp kampen med Tesla och andra start up-bolag. Deras Lucid Air erbjuder elbilslyx med hysterisk acceleration.

Till skillnad från de flesta elbilsbolag nuförtiden kommer Lucid motors inte från Kina, utan från Menlo Park i Kalifornien, inte långt från Tesla Motors i Palo Alto. Båda håller hus smack mitt i Silicon Valley, Amerikas centrum för elektronikutveckling.

Men Lucid Motors är egentligen inga uppstickare, utan har varit med oss sedan tiden innan Tesla lanserade sin första bil 2008 och man har skrivit kontrakt med racingserien Formel E om att leverera batteripaket till kommande säsonger.

Nu har man alltså också premiärvisat en egen elbil med udden riktad direkt mot Teslas toppmodeller. Lucid Air har en elmotor på varje axel, alltså en fram och en bak, och ett batteripaket under golvet som ska räcka till drygt 60 mils räckvidd.

Formmässigt är den kanske mest slående detaljen de 19 mm höga strålkastarna, som var och en består av 4.870 linser för att sprida ljuset på rätt sätt. Lucid hävdar att tekniken är tre gånger mer energisnål än konventionell LED-teknik.

Bilen ska också vara fullt förberedd för självkörande teknik och är utrustad med sex radarenheter, fyra lidar-enheter och inte mindre än nio olika kameror för att övervaka sin omgivning. För att passagerarna inte ska somna har den också 29 högtalare som ska kunna väcka döda till liv.

– Fort, jag behöver 29 högtalare!

– Fort, jag behöver 29 högtalare!

Med totalt 1.000 hästkrafter tillgängliga på beställning ska bilen kunna accelerera från 0 till 100 km/h på under tre sekunder, vilket är ungefär i nivå med Teslas toppmodell P100D. Prislappen börjar på ca 160.000 dollar, ungefär 1,5 miljoner kronor, men vi vet ännu ingenting om när Lucid Air kommer att vara tillgänglig på marknaden.

Foto: Lucid Motors
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com