Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Liten bil söker stora pengar

Nobe Cars vill bygga trehjuling med retrodesign.

Elbilen Nobe 100 lockar med kul design och gott miljösamvete. Men pengar saknas för att visionen ska kunna bli verklighet.

De växer upp som svampar ur jorden och man får se upp så att man inte trampar på dem, alla startup-bolag som ska bygga eldrivna småbilar, rädda miljön och frälsa världen. Och de står i de digitala gathörnen med mössan i hand och ber om pengar.

Det kallas för crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering, och går ut på att man tigger pengar på internet mot löfte om andelar i företaget och framtida förmögenheter. Och miljömässig frälsning, förstås. Den kanske senaste som har passerat förbi i flödet av pressmeddelanden är estniska Nobe Cars. Och det handlar så klart om en eldriven småbil som ska rädda miljön och frälsa världen.

Men Nobe är faktiskt lite annorlunda. Dels ser den inte ut som en Iphone, vilket alla andra gör, dels är den trehjulsdriven och det är nog första gången vi hör talas om en trehjulsdriven bil.

Hört talas om Polaris Slingshot, redaktör’n?

Nobe 100 heter bilmodellen som drömts fram av uppfinnaren Roman Muljar och det handlar om en tresitsig trehjuling som ska toppa 110 kilometer per timme. Upp till 100 ska den vara kvick, det ska inte behöva ta mycket mer än sex sekunder tack vare låg vikt och kaross i kompositmaterial. Två batterier, ett stationärt och ett löstagbart, ska räcka till 22+4 mils körning.

Men det är ju förstås utseendet som är bilens raison d’être. Är det en gnutta Wolseley över den där fronten? Edsel? Upp-och-ner-vänd Alfa Romeo 1900? Från sidan ser man väl toner av Fiat 2300 S Coupé och kanske också ett korn av Studebaker Avanti. Bakifrån är den förstås en båt och helheten ser ju riktigt kul ut.

Nu söker Nobe Cars pengar, dryga nio miljoner kronor närmare bestämt, för att kunna gå vidare med projektet och bygga en bil som faktiskt kan rulla för egen maskin. Pytsar man in större summor i bolaget hamnar man först i kön att få en ny bil, men även om man bara skjuter till så lite som 10.000 kronor kan man få ett par handskar, eller solglasögon. Det kan komma väl till pass, eftersom Nobe 100 är en cabriolet. Jajamensan.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com