Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Listan avslöjar: Här är de säkraste familjebilarna

Volvo eller Mercedes.
De är märkena du ska välja om du vill ha en säker familjebil. Även Skoda och Toyota har utmärkta modeller.

Att transportera barnen säkert är prioritering nummer ett för barnfamiljer och tillsammans med driftskostnad och pris är det en av de viktigaste parametrarna när svenskar köper bil.
Så för att hjälpa oinsatta i bilvalet har försäkringsbolaget Folksam tagit fram en ny lista.
En ranking på de familjebilar som i dag är de säkraste.
– Eftersom vi dagligen får frågor om barnsäkerhet från våra kunder så är det något som engagerar oss starkt. Förutom val av barnstol och hur den ska placeras i bilen, så får vi ofta frågan om vilken bil som är säkrast för familjen. Därför har vi tagit fram den här rankningen av familjebilar, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam.

Totalt sett så har 623 bilmodeller granskats och av dessa har 64 familjebilar klarat Folksams grundkrav. Det innebär att de har bästa krocksäkerhet, whiplashskydd samt att bilen är standardutrustad med antisladdsystem.
Men barnfamiljer har ytterligare krav. Att säkerheten i baksätet är den högsta. Därför har Folksam lagt till kraven: bältessträckare, bälteskraftsbegränsare samt sidokrockgardiner. Bältespåminnare bak är även ett krav för att nå upp i den högsta säkerhetsnivån.

20 bilar utses till ”Bra val”
Så vilka håller måttet? Enligt Folksam är det tolv vinnare och totalt 20 bilmodeller som de anser vara bra val för barnfamiljer.
– Totalt har tolv bilmodeller klarat våra tuffaste familjebilskrav. Eftersom autobroms är ett av kraven så är bilarna i toppen relativt nya. Men flera bilmodeller från Volvo går att hitta, den tidigaste, XC60 redan från 2008. Skoda Superb, Toyota Avensis och ett antal Mercedesmodeller klarar det tuffaste familjebilskravet, säger Anders Ydenius.

Ytterligare åtta bilmodeller har klarat nästa säkerhetsnivå, där autobroms måste finnas tillgänglig i någon version. Lexus, Mercedes, Volvo, Ford och Renault har bilmodeller i denna grupp.

De flesta bilar erbjuder fortfarande fler säkerhetsfunktioner fram än bak och Folksam vill driva på säkerheten i baksätet både när det gäller införseln av systemen och en anpassning av deras funktion till barn. Men trots bristerna i baksätet går säkerhetsutvecklingen på bilsidan hela tiden framåt.
– Därför är det glädjande att autobroms börjar dyka upp på begagnatmarknaden. Det är ett system som minskar krockkrafterna eller undviker olyckan helt, vilket är positivt för alla i bilen, säger Anders Ydenius.

Bilar som klarar kravnivå Utmärkt:
Mercedes GLA 14-
Mercedes A-Klass 15-
Mercedes B-Klass 15-
Mercedes C-Klass 14-
Mercedes E-Klass 15-16
Skoda Superb 15-
Toyota Avensis 15-
Volvo V40 12-
Volvo S60/V60 10-
Volvo XC60 08-
Volvo S80 11-
Volvo V70 11-

Bilar som klarar kravnivå Mycket bra:
Ford S-Max 09-15
Lexus Ct 200h 09-
Lexus NX 15-
Mercedes C-Klass 11-13
Mercedes E-Klass 09-14
Renault Espace 15-
Volvo S80 09-10
Volvo V70 09-10

Bilar som klarar kravnivå Bra och Godkänd:
Totalt 44 bilar.

Källa: Folksam
Foto: Volvo samt Mercedes
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com