Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lista: Det här irriterar oss mest i trafiken

Tokiga omkörningar eller sms:ande förare?

I en undersökning där över 1200 svarat på frågan om vad som irriterar dem mest i trafiken har över hälften svarat att förare som inte kan hålla avstånd är de värsta. Blinkerspassivitet och telefonpratande är inga uppskattade egenskaper heller.

BilPanelen, som är en återkommande undersökning som besvaras av kunder till Bythjul.com, har sammanställt svaren från över 1200 svarande på frågor om vad som stör dem mest i trafiken. På en klar första plats över vad bilister stör sig på i trafiken är förare som inte håller avståndet. Hela 54% hade kryssat i det alternativet.

På en andra plats kommer bilisterna som inte använder blinkers, nästan hälften av de svarande kan gå i taket över blinkerspassivitet. På tredjeplats med 40 % av rösterna hamnar de förare med eller utan simultanförmåga som pratar i telefon eller sms:ar under färden bakom ratten.

­ Samspelet, eller brist på samspel, mellan bilister och cyklister respektive gångtrafikanter har diskuterats flitigt. Här ser vi tydligt att bilister sinsemellan har många irritationsmoment och därmed förbättringsområden. Bilister som ligger för nära varandra, sms:ar medan de kör och chansar vid omkörningar är uppenbara trafikfaror och att så många som hälften av bilisterna uppvisar dylikt beteende är häpnadsväckande och oroande, säger Torkel Hallander, trafiksäkerhetsexpert och vd för Bythjul.com

Undersökningen visar också att mer än var fjärde bilist stör sig på bilister som chansar vid omkörningar och att var fjärde tycker att gångtrafikanter som går ut på övergångsställe utan att se sig för är det mest irriterande.

-­ Utmärkande är att nästan var fjärde anger att bilister som kör för långsamt är det mest irriterande i trafiken. Men håller man hastigheten ska man strunta i om alla andra kör om och tycker att man kör långsamt. Det är till och med bättre att köra lite för långsamt än för snabbt. Det här med att det sker färre olyckor om alla håller samma fart även om det är högre hastighet än tillåtet stämmer inte, fortsätter Torkel.

Topplista: vad irriterar dig mest i trafiken?
1) Bilister som ligger för nära/ ej håller avstånd, 54%
2) Bilister som inte använder blinkers, 47%
3) Bilister som pratar i telefon/sms:ar när de kör, 40%
4) Bilister som chansar vid omkörningar, 28%
5) Gående som går ut utan att se sig för på övergångsställen, 27%
6) Bilister som kör för långsamt, 23%
7) Bilister som inte vet vem som har företräde (ex i korsningar), 15%
8) Bilister som tränger sig före, 13%

Foto: Bytbil.com (Obs – bilarna på bilden har inget med undersökningen att göra)
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com