Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Le Mans 2023 – den kungliga klassen är tillbaka i toppform

Ferrari Corse AF tog hem segern

Le Mans 2023 bjöd på racing i toppklass och en tro på att det ikoniska långloppsracet är tillbaka i toppform.

Text: Simon Hallenslev
Foto: Le Mans PR / Porsche PR

Kaotiskt väder, avfarter, olyckor och tekniska utmaningar. Allt var på spel vid årets Le Mans 2023, där Ferrari körde till seger efter 50 års frånvaro på Circuit de la Sarthe med bil nummer #51.

Jubileumsupplagan av den ikoniska långloppstävlingen visade att tillägget av en ny LMDh-klass var precis vad som behövdes, där Hyperbilarna markerar en ny era för Le Mans. 2023 års upplaga bjöd på spänning, spektakel och intensiv konkurrens – och nästa år kommer att bli ännu vildare.

Bytbil samarbetar med Bilbasen som var inbjudna till Le Mans av Porsche Danmark.

Comeback för Ferrari

Även om det var först under de sista timmarna av loppet som det verkligen cementerades, befann sig italienarna konsekvent i den del av loppet där pallplatserna finns.

Ferrari Corse AF levererade inget mindre än en fantastisk prestation. Trots korta tekniska utmaningar körde Antonio Giovinazzi, James Calado och Alessandro Pier Guidi sin Ferrari P599 #51 över mållinjen som vinnare av Le Mans 2023.

Den pole-startande Ferrari #50 med danske Nicklas Nielsen, liksom flera andra, körde i gruset under en av de många regnskurarna och fick senare problem med återhämtningssystemet. Utmaningar som skickade den röda favoriten ner genom fältet till en slutlig femteplats.

Toyota var de som gjorde livet svårast för de återvändande italienarna, med en hunger att vinna. De jagade sin sjätte raka seger på Le Mans.

En allvarlig olycka skickade ut #7 Toyota ur spelet i en stökig ”Slow Zone” mitt i natten, medan kampen om deras #8 bil intensifierades. Spänningen höll i sig fram till den 22:a timmen, då en olycka satte stopp för vinnardrömmarna.

Peugeot såg vid ett tillfälle ut att vara den överraskande underdogen med bil #94, men det var bara fram till tidigt på söndagsmorgonen, då bilen körde in i väggen och tvingades bryta. Det gjorde att Peugeot #92, med danska Mikkel Jensen, blev deras bäst placerade bil på åttonde plats.

USA stod för ljudet

Titeln som överraskande underdog gick istället till amerikanska Cadillac, som slutade på tredje och fjärde plats med bilarna #2 och #3. Förutom ett fantastiskt resultat var det också Cadillac som stod för ljudet till den franska festen med en V8-motor som påminde alla om att amerikanerna var där.

Alla bilarna lät dock som dammsugare bredvid den som rullade ut från Garage #56. Ett garage som historiskt sett har varit reserverat för experimentella bilar. I år ockuperades innovationsgaraget av ett Nascar-team med en Chevrolet Camaro som överröstade både åskväder och krysantemumbomber över Le Mans.

Förutom att ta med ljudet till Frankrike överraskade den skrovliga amerikanen alla genom att lägga upp några seriösa varvtider. Med en känd gentleman som Jensen Button vid ratten var Garage 56 konsekvent upp till fem sekunder snabbare per varv än GTE AM-bilarna.

Besvikelse för Porsche

Porsche slog på stort. På banan fanns flera Porsche-hus och samlingsplatser där kunder, vänner till huset, förarnas familjer och journalister kunde vila, äta eller transporteras till banans knutpunkter. Allt till perfektion.

På banan var Porsche den enda tillverkaren med fyra bilar på startlinjen i den nya toppklassen LMDh. Tre av dessa var prydda med färgglada ränder som hyllade Porsches 75-åriga historia:

  • Orange för 917 Gulf.
  • Rosa för 917 ‘Grisen’.
  • Grön för Porsche 917 ”Hippie Car”.
  • Ljusblå för Porsche 936 Martini.
  • Mörkblå för 956 Rothmans.
  • Röd för 917 Salzburg-Porsche.

Ett fantastiskt firande av legendariska tävlingsbilar som sannolikt inte kommer att få sällskap på piedestalen av Porsche 963 som tävlade på Le Mans 2023.

Innan loppet startade medgav Michael Christensen att de hade haft sina utmaningar med bilen i säsongens första lopp. Även om bilen var under utveckling skulle tävlingen bli med Cadillac och Peugeot snarare än Ferrari och Toyota – och han hade rätt.

I de andra klasserna gick det inte heller som förväntat, och i synnerhet de danska tittarna fick se på när det rosa Team Iron Dames-Porsche med Michelle Gatting bakom ratten bytte bromsar sent i loppet. De vinkade adjö till både vinnardrömmar och en pallplats och slutade på fjärde plats.

Men vad hände egentligen? Hur kan det för de stabila tyskarna, som vann tre år i rad från 2015 till 2017 och har totalt 19 konstruktörssegrar på Le Mans, gå så fel? Detta var diskussionsämnet i paddocken och svaret är förmodligen en blandning.

Porsche 963 saknade fart på raksträckan och förmodligen också lite stabilitet i underredet, som Michael Christensen förklarade för Bilbasen. Viktigast av allt var dock att de saknade tillförlitlighet, där ett sensorfel och en odefinierad läcka på bil nummer 5 kostade Christensen och hans teamkamrater dyrt.

Det blir bättre nästa år

Porsche är den tillverkare som har tagit flest pokaler från Le Mans. Detta är ett bevis på en ihärdighet som garanterar att de har det extra blodet i sina ådror för att bekräfta sin titel som kungar av Le Mans nästa år.

Det är dock inte Porsche som avses när de säger att det kommer att bli bättre nästa år. Le Mans 2023 var bara en försmak av hur coolt det kommer att bli när ytterligare tre konstruktörer kommer ut med Hypercars.

Även om det är svårt att föreställa sig ett mycket bättre lopp än i år, blir det 60 procent mer spänning nästa år när Alpine, BMW och Lamborghini kommer att vara på gridden.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com