Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lada XCode Rysslands framtid

Suv-konceptet visat på bilsalongen i Moskva

Avtovaz Lada, Rysslands mesta biltillverkare, visar ett suv-koncept och lockar med kommande produktion. Och visst ser det oväntat trevligt ut?

Lada har inte haft det lätt. I spåren av Sovjetunionens sönderfall kom konkurrensen från väst och på senare år har cheferna avlöst varandra. Senast i våras fick svenske Bo Andersson sparken efter att ha försökt driva en nollvision om korruption. Det lönade sig tydligen inte.

Nyligen kunde vi rapportera att Lada skulle visa ett suv-koncept på bilsalongen i Moskva, som slog upp portarna i förra veckan. Det har nu skett och vi kan med glädje konstatera att Ladas nya suv, kallad XCode SUV concept, ser riktigt trevlig ut.

Formgiven av förre Volvodesignern Steve Mattin har Lada XCode dimensioner ungefär som en Volvo XC60 eller Nissan Juke. Förmodligen bygger den också på Nissanteknik, eftersom Lada numera ägs av fransk-japanska Renault-Nissan.

Förutom designen på X-temat, med sidoplåtspressningar som präglar även märkets andra modeller, har XCode kontrasterande trösklar och tak, korta överhäng och vad som ser ut som hasplåtar för att ge lite tuffare intryck.

Kanske betyder det att gamla Lada Niva, som presenterades redan 1977, äntligen kan få gå i pension.

Pension? Ha! Jag kommer att överleva er alla!

Lada

Pension? Ha! Jag kommer att överleva er alla!

Vi vet också att XCode får en 10-tums pekskärm och helt digitala mätare. Företaget säger att vissa funktioner, som dörrlås, klimatkontroll och diagnostik kommer att vara tillgängliga genom smartphoneappen Lada Connect.

Ännu är inga tekniska data släppta, men vi väntar oss att att en produktionsmodell baserad på XCode kommer att lanseras någon gång under nästa år.

Foto: АВТОВАЗ лада
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com