Redaktionen tipsar

Lada drömmer om Nivas ersättare

Konceptbil utforskar terrängbilens framtid.

Lada 4×4 Vision trevar efter en terrängbil för det 21:a århundradet. Kanske ger den en föraning om hur ersättaren till Lada Niva kan se ut.

I över 40 år har Lada Niva, eller Lada 4×4 som den heter nuförtiden, har varit Rysslands mesta slitvarg. Kanske vore det på tiden att gå i pension och lämna över stafettpinnen till någon som står med båda fötterna i 2000-talet.

Ja kanske det, sade Lada och snickrade ihop en konceptbil som sägs visa vad som skulle kunna bli en andlig efterträdare till Lada Niva. Lada 4×4 Vision är stöpt i vår tids formideal och ser ut ungefär som en gympasko, men ska fortfarande vara fyrhjulsdriven med hög- och lågväxel så att man ska kunna ta sig fram överallt från asfaltsdjungeln i Moskva till vulkanerna på i Kamtjatka, som Lada uttrycker det.

AvtoVAZ

Till och med på de ryska motorvägarna.

Och eftersom Lada 4×4 Vision är en bil för det 21:a århundradet finns här också avancerade elektroniska hjälpmedel som ska assistera föraren både på och utanför allfarvägarna. Att det är en bil av vår tid syns också på hjulen: fälgar som mäter 21 tum i diameter är ingenting som får plats på gamla Niva.

Bakom formerna står den gamle Volvodesignern Steve Mattin, som numera är chefsdesigner hos Lada (eller AvtoVAZ som tillverkaren egentligen heter) och i ett uttalande säger han att Lada 4×4 Vision ska demonstrera ”potentialen av en unik, uttrycksfull, modig och energisk design” och att den ”hämtar inspiration från den legendariska Lada 4×4”.

Hämtar inspiration, ja. Så visst, 4×4 Vision är bara att betrakta som en designövning om hur en eventuell ersättare till Lada Niva (eller 4×4) skulle kunna se ut, om den någon gång skulle bli verklighet. Men än så länge är nog Lada 4×4:s fortlevnad säkrad, åtminstone i några år till.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com