Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lada drömmer om Nivas ersättare

Konceptbil utforskar terrängbilens framtid.

Lada 4×4 Vision trevar efter en terrängbil för det 21:a århundradet. Kanske ger den en föraning om hur ersättaren till Lada Niva kan se ut.

I över 40 år har Lada Niva, eller Lada 4×4 som den heter nuförtiden, har varit Rysslands mesta slitvarg. Kanske vore det på tiden att gå i pension och lämna över stafettpinnen till någon som står med båda fötterna i 2000-talet.

Ja kanske det, sade Lada och snickrade ihop en konceptbil som sägs visa vad som skulle kunna bli en andlig efterträdare till Lada Niva. Lada 4×4 Vision är stöpt i vår tids formideal och ser ut ungefär som en gympasko, men ska fortfarande vara fyrhjulsdriven med hög- och lågväxel så att man ska kunna ta sig fram överallt från asfaltsdjungeln i Moskva till vulkanerna på i Kamtjatka, som Lada uttrycker det.

AvtoVAZ

Till och med på de ryska motorvägarna.

Och eftersom Lada 4×4 Vision är en bil för det 21:a århundradet finns här också avancerade elektroniska hjälpmedel som ska assistera föraren både på och utanför allfarvägarna. Att det är en bil av vår tid syns också på hjulen: fälgar som mäter 21 tum i diameter är ingenting som får plats på gamla Niva.

Bakom formerna står den gamle Volvodesignern Steve Mattin, som numera är chefsdesigner hos Lada (eller AvtoVAZ som tillverkaren egentligen heter) och i ett uttalande säger han att Lada 4×4 Vision ska demonstrera ”potentialen av en unik, uttrycksfull, modig och energisk design” och att den ”hämtar inspiration från den legendariska Lada 4×4”.

Hämtar inspiration, ja. Så visst, 4×4 Vision är bara att betrakta som en designövning om hur en eventuell ersättare till Lada Niva (eller 4×4) skulle kunna se ut, om den någon gång skulle bli verklighet. Men än så länge är nog Lada 4×4:s fortlevnad säkrad, åtminstone i några år till.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com